Binnenland

Werkstraf voor inrijden op Gomarus leerlingen

GORINCHEM – Veertig uur werkstraf en een rijontzegging van een jaar. Die straf heeft de rechtbank maandag opgelegd aan de vrouw uit Gorinchem, die op 14 september vorig jaar in Arkel een ernstig verkeersongeval veroorzaakte. Daarbij raakten twaalf leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem licht tot ernstig gewond.

Van onze verslaggever
17 March 2008 16:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
De veroorzaakster van het verkeersongeval in Arkel, waarbij twaalf leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem gewondraakten, krijgt 40 uur werkstraf en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van
De veroorzaakster van het verkeersongeval in Arkel, waarbij twaalf leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem gewondraakten, krijgt 40 uur werkstraf en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van

De kantonrechter boog zich maandagmiddag in het Stadhuis van Gorinchem over het ongeval op de Vlietskade in Arkel van medio september. De officier van justitie eistte aan het begin van de zitting 80 uur werkstraf en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het overtreden van Artikel 5 van de Wegenverkeerswet.Bij het ongeval van september 2007 raakten in totaal twaalf leerlingen van 12 tot 15 jaar gewond, waarvan zeven ernstig. Een van de slachtoffers is door een dwarslaesie blijvend invalide geraakt, terwijl hij ook nog eens zijn milt moet missen. De automobiliste liep een zware hersenschudding op.

De verdachte, een oud taxichauffeur, kan zich niets meer van het voorval herinneren. Op 14 september was zij op weg naar haar werk, toen zij op een smalle polderdijk in Arkel twee grote groepen fietsende leerlingen moest passeren. Daarbij zou zij met de berm hebben geraakt, haar weggedrag hebben gecorrigeerd en op de groep fietsende leerlingen zijn ingereden. Een aantal fietsers heeft ze met haar auto meegesleurd de sloot in.

De rechter acht bewezen dat de vrouw te hard heeft gereden. Zij heeft volgens „een ernstig” verkeersongeval veroorzaakt, waarbij een slachtoffer voor de rest van zijn leven gehandicapt is geraakt. Rechter J. B. van den Beld woog bij zijn oordeel mee dat de vrouw een ervaren bestuurder is. De rechter woog echter ook mee dat de vrouw „oprecht spijt” heeft betuigd.

De advocaat van de verdachte benadrukte maandag dat niet is vastgesteld of de automobiliste te hard heeft gereden. „De exacte snelheid is niet vastgesteld, ook niet bij benadering.” Volgens haar is de automobiliste afgeleid door een vrouw die op haar fiets de groepen leerlingen inhaalde. De advocaat wees er verder op sommige leerlingen met z’n drieën naast elkaar fietsten, waardoor voor de automobiliste erg weinig ruimte op de weg overbleef.

Officier van justitie J. Koorn prees maandag de opstelling van de Gomarus leerlingen. „Mij persoonlijk trof de wijze waarop de slachtoffers steun hebben gevonden in hun geloof en bij elkaar.” Hij sprak zijn „diepe bewondering” uit voor de wijze waarop de slachtoffers „vanuit dit fundament” met de verdachte hebben gecommuniceerd. Ook de advocaat van de verdachte sprak met waardering over de reacties van leerlingen.

Persofficier S. Groen van het Parket Dordrecht is „tevreden” met de uitspraak. „Grosso modo komt het overeen met de straf die wij hadden geëist. De werkstraf valt iets lager uit, de rijontzegging is hetzelfde.” Mocht de vrouw geen gehoor geven aan de uitspraak, dan wacht haar een celstraf van 20 dagen. Bij de opgelegde werkstraf van 40 uur en een rijontzegging van 12 maanden geldt overigens dat 6 maanden voorwaardelijk zijn met een proeftijd van 2 jaar en een aftrek van de 80 dagen voor de periode waarop haar rijbewijs na de aanrijding al is ingetrokken.

Ook algemeen directeur Chris Flikweert van de Gomarus Scholengemeenschap kan zich in de uitspraak vinden. „Ik ben blij dat er sprake was van een ordelijk proces, waarbij aanklager en verdediging hun argumenten op een goede manier hebben kunnen uitwisselen. De hoogte van de straf is dan uiteindelijk niet meer belangrijk.” Hij benadrukt dat de ouders niet zijn uitgeweest op een zo’n hoog mogelijke straf. „Een celstraf had ik niet op zijn plaats gevonden. Voor sommige ouders had er niet eens een strafzaak hoeven te komen.”

De rechtzaak in het Stadhuis van Gorinchem werd bijgewoond door zo’n dertig leerlingen, familieleden en leerkrachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer