Bear Stearns voor een prikkie naar JP
De Amerikaanse investeringsbank Bear Stearns is zondagnacht overgenomen door branchegenoot JP Morgan Chase voor ’slechts’ 240 miljoen dollar (150 miljoen euro).
De aandeelhouders van Bear Stearns krijgen voor ieder aandeel voor 2 dollar aan JP Morganaandelen. Dat is een vijftiende van wat hun Bear Stearnsaandeel vorige week nog waard was, namelijk 30 dollar. Een jaar geleden ging het aandeel Bear Stearns nog voor 170 dollar van de hand.De overname van Bear Stearns besloot een weekeinde van dramatische onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van Wall Street, het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Federal Reserve, Fed) en de regering-Bush. Doel van deze ongebruikelijke activiteit was de vrees voor een implosie van de markt als de beurzen maandag zouden openen. Aandelenindices in Europa en Azië openden vanmorgen echter met verliezen oplopend tot ruim 3 procent.
Bear Stearns, de op vier na grootste investeringsbank van de Verenigde Staten, raakte vorige week ernstig in de problemen toen enkele grote cliënten in twee dagen tijd 17 miljard dollar opnamen. Ze vreesden voor hun geld toen de geruchten steeds sterker werden dat Bear Stearns niet langer aan de verplichtingen zou kunnen voldoen.
Dat leidde tot het ongebruikelijke aanbod van branchegenoot JP Morgan om Bear Stearns uit de brand te helpen, met als gevolg dat het aandeel van de bank afgelopen vrijdag stabiliseerde op 30 dollar.
„Dat bood kort soelaas, maar in feite dreigde de bank op langere termijn toch failliet te gaan. De Federal Reserve vreesde voor een domino-effect en greep daarom tijdens het weekeinde drastisch in”, aldus analist Michael Branca van investeringsbank Lehman Brothers.
Met als gevolg dat vannacht JP Morgan Chase concurrent Bear Stearns overnam, waarbij de Fed een krediet beschikbaar stelde van 30 miljard dollar voor onder meer de risicovolle hypotheekdossiers binnen de Bear Stearnsportefeuille.
„Door de risicoportefeuille voor eigen rekening te nemen, heeft de Fed Bear Stearns in feite cadeau gedaan aan JP Morgan”, meent Branca. Dat betekent volgens hem concreet „dat uiteindelijk de belastingbetaler gaat opdraaien voor de consequenties van de verkoop van risicovolle hypotheken, waarmee de banken snel geld hoopten te verdienen.
Dat mag zo zijn, maar door de Bear Stearnscrisis daadkrachtig op te lossen „heeft de Federal Reserve mogelijk een verdere implosie van Wall Street voorkomen”, aldus David Resler, chef-econoom van beurshandelaar Nomura Securities.
Analisten verwachten dat de Fed deze week het belangrijkste rentetarief (de federal funds rate, dat banken elkaar onderling in rekening brengen) fors zal verlagen om de orde op de financiële markten te herstellen.