Politiek

Geen garantie voor groei SGP vermogen

Voorzichtig schuifelen ze naar binnen, de mannenbroeders van de SGP. Voor het eerst sinds 1981 vindt de jaarlijkse partijdag niet meer plaats in het Utrechtse Jaarbeurscongrescentrum, maar in een school te Amersfoort. Dat is even wennen.

15 March 2008 14:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

SGP’ers zijn niet zo veranderingsgezind. Toch besloot het SGP-hoofdbestuur vorig jaar niet langer de partijdag in Utrecht te beleggen, maar in de aula van het reformatorische Van Lodenstein College in Amersfoort. Financiële redenen lagen ten grondslag aan het besluit. Het huren van de Jaarbeurs -inclusief een rijkelijk voorziene lunch- kostte de partij al gauw zo’n 20.000 euro. Nu waren er al regelmatig vragen vanuit de partij over de locatie, maar toen de rechter van de Haagse rechtbank de overheid verplichtte de subsidie aan de SGP in te trekken, hakte het partijbestuur de knoop definitief door. De partijdag die zaterdag plaatsvond, kostte de partij volgens de scheidende penningmeester, Heijkamp, zo’n 5000 euro.Maar niet alleen de locatie is veranderd, ook de inrichting van de partijdag. Tot nu toe vergaderden de staatkundig gereformeerden altijd een hele dag, nu beperkt zich hun jaarlijkse bijeenkomst tot een ochtend. De laatste jaren liep het bezoek aan de partijdagen langzaam maar zeker terug. Veel SGP’ers kiezen op zaterdag liever een andere activiteit dan de partijdag. Daarom besloot het partijbestuur de jaarlijkse partijbijeenkomst flink in te korten.

Even half tien opent partijvoorzitter ds. A. van Heteren de vergadering. Hij mediteert naar aanleiding van Amos 3 vers 8: „De leeuw heeft gebruld, wie zou niet vrezen?” Hij vraagt zich af of in de kerken, in de politiek en door SGP’ers persoonlijk voldoende wordt gewaarschuwd tegen tegen afwijkingen van Gods geboden. Hij roept zijn partijgenoten op tot getrouwheid.

De contributie voor het jaar dat komt, is altijd een punt van discussie bij de SGP. Voor dit jaar stelde het partijbestuur voor de jaarlijkse bijdrage te verlagen van 16,50 euro naar 13,50 euro; het niveau van voor de subsidiestop. De kiesvereniging van Waddinxveen ziet het liefst af van de verlaging. Als er geld te weinig is bij de kiesvereniging in de Zuid-Hollandse gemeente, houdt het bestuur een stroopwafelactie. Als geste biedt de afgevaardigde van de kiesvereniging, Hak, een vijftal reuzenstroopwafels aan, aan diverse mensen in de partij: De Kamerleden Van der Vlies en Van der Staaij, Europarlementariër Belder en voorlichter De Bruijne. Partijvoorzitter ds. Van Heteren en algemeen voorzitter Kolijn moeten de vijfde stroopwafel samen delen. Daarop biedt Kolijn zijn deel direct aan ds. Van Heteren aan: „Hij heeft het harder nodig dan ik.” Na een toelichting door penningmeester Heijkamp, trok Waddinxveen het amendement in waardoor de afdracht per partijlid in 2009 aan de landelijke partij 13,50 euro zal bedragen.

Na de rede van Van der Vlies is het pauze. Deze duurt drie kwartier en is vooral bedoeld voor onderlinge ontmoeting. Maar voor dat iedereen een kop koffie heeft, zijn er al zeker twintig minuten voorbij. „Nu snap ik waarom de pauze zo lang duurt”, merkt een van degenen op die achterin de rij staat. Enkele jongeren maken tijdens de pauze dankbaar gebruik van de tafelvoetbalspelen die in de aula staan opgesteld.

De vergadering kiest het Barneveldse raadslid ir. L. de Knegt in de vacature die ontstaat omdat penningmeester J. D. Heijkamp zich niet herkiesbaar stelt. De Knegt kreeg 251 stemmen en zijn tegenkandidaat, wethouder H. van der Smit uit Reeuwijk, 102. De afgevaardigden herkiezen partijvoorzitter W. Kolijn en algemeen bestuurslid P. T. de Vries.

In zijn dankwoord memoreert Heijkamp met dankbaarheid dat de partijleden trouw geven aan de partij. Omgerekend in euro’s kreeg de scheidende penningmeester in 1996 590.000 euro mee van zijn voorganger Pijl. Heijkamp laat aan zijn opvolger, Tanis, 3,9 miljoen euro na. „Dat is een rendement van 560 procent”, rekende hij voor. Tanis dankte Heijkamp voor zijn inzet en voegde er aan toe dat „rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.” Ds. Van Heteren merkte op dat predikanten geen verstand van geldzaken hebben, maar dat hij wel weet dat de partij haar partijbureau „te gelde” heeft gemaakt.

Tijdens de rondvraag komt de kwestie van de nieuwe Zeeuwse SGP-burgemeester Van Kooten aan de orde. Hij verzet zich niet tegen het uitreiken van sportprijzen op zondag, zo liet hij enkele weken geleden in deze krant weten. Ds. Van Heteren neemt namens het hoofdbestuur afstand van de opvattingen van Van Kooten. Maar tegelijkertijd roept hij ook op tot bescheidenheid in het oordeel: „We zijn allemaal zondaren.”

Ook de SGP-jongeren krijgen kritiek. Een afgevaardigde vraagt hoe „de wonderlijk uitgedoste beesten” tijdens de SGP-jongerendag zich verhouden tot het „tot meerdere erkenning brengen van de beginselen.” Ds. Van Heteren wijst erop dat „we allemaal jong zijn geweest.” Bovendien is de jongerenorganisatie onafhankelijk van de partij, maar tijdens de eerstkomende bijeenkomst waarop hoofdbestuursleden de jongeren ontmoeten „komt het punt aan de orde.”

Hoofdbestuurslid ds. H. van den Belt uit Nijkerk mediteert aan het eind van de bijeenkomst over Johannes 19 vers 11, waar de Heere Jezus tegen Pilatus zegt: „Gij zoudt geen macht hebben tegen Mij, indien het u niet van boven gegeven ware.” Jezus plaatst zich hier onder het gezag van de stadhouder, maar Hij plaatst hem ook onder de macht van God. „Zien wij het ook zo na de rechterlijke uitspraken tegen de SGP”, zo houdt de predikant zijn partijgenoten voor. Ds. Van den Belt benadrukt dat uiteindelijk niet de aardse rechter het laatste woord heeft. „Er staat er Eén boven aan wie de rechters ook verantwoording moeten afleggen.”

Nadat de afgevaardigden op verzoek van ds. Van Heteren de Kamerleden psalm 134 vers 3 hebben toegezongen, sluit ds. Van den Belt de bijeenkomst en schuifelen de SGP’ers weer naar buiten. Daar wacht geen rijkelijk voorziene maaltijd, zoals in Utrecht, maar een eenvoudig lunchpakketje, een bekertje zuivel en een stukje fruit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer