Kabinet pakt beloning van topbestuurder stevig aan
Het kabinet komt met drie fiscale maatregelen om topinkomens aan te pakken. De ingrepen leveren het Rijk 60 miljoen euro op en raken enkele duizenden mensen.
De maatregelen zijn bedoeld om werkgevers te stimuleren een verantwoord salarispakket voor hun topbestuurders in te stellen, zo zei vicepremier Bos vrijdag na afloop van het kabinetsberaad.Bestuurders met een jaarsalaris van 500.000 euro of meer moeten straks 30 procent belasting gaan betalen over hun vertrekpremie als die meer bedraagt dan een jaarsalaris. Overigens moeten de werkgevers de heffing gaan betalen.
Verder krijgen werkgevers een belastingheffing van 15 procent als zij topbestuurders op de valreep aan een fors hoger pensioen helpen. Soms krijgen bestuurders bij wie de pensioenuitkering is gebaseerd op hun laatst verdiende loon, net voor vertrek een fikse salarisverhoging.
De derde fiscale maatregel is bedoeld om zogeheten durfinvesteerders aan te pakken. Fondsmanagers speculeren met vele miljoenen, die nu vaak nauwelijks worden belast. Over de investeringsgelden moeten ze straks 25 procent belasting betalen, in plaats van 1,2 procent nu.
Naast de drie fiscale maatregelen wil het kabinet nog een vierde maatregel nemen om de beloning van topbestuurders aan te pakken. In de toekomst worden de aandelen- en optiepakketten van bestuurders bevroren als ze gaan onderhandelen over de verkoop van hun bedrijf. Daarmee wil de regering voorkomen dat bestuurders financieel profiteren van een overname.
Het kabinet streeft ernaar om de maatregelen 1 januari 2009 in werking te laten treden Het nieuwe pakket levert de staat jaarlijks ongeveer 60 miljoen euro op. Dat is evenveel als de beperking van de fiscale aftrek van pensioenpremies voor jaarinkomens boven de 185.000 zou opleveren. Deze maatregel presenteerde het kabinet op Prinsjesdag op topinkomens aan te pakken, maar zag daar onder druk van regeringspartij CDA van af. Bos, tevens minister van Financiën, billijkte gisteren het afschieten van deze maatregel: „Daardoor zouden ook bijvoorbeeld piloten van de KLM worden getroffen en dat was natuurlijk niet de bedoeling.”
De maatregelen zijn volgens de bewindsman niet bedoeld om mensen die goed presteren te beroven van hun inkomen, maar het is volgens hem wel nodig om beloningen „die niet in verhouding staan tot de geleverde prestaties aan te pakken.” Bos lost met het pakket maatregelen een verkiezingsbelofte in. Als PvdA-lijsttrekker bepleitte hij ingrepen om excessieve beloningen terug te dringen.
Minister Bos kon gisteren niet zeggen hoeveel topbestuurders door de maatregel worden getroffen, maar staatssecretaris De Jager van Financiën zei dat het om enkele duizenden mensen gaat.
Coalitiepartijen CDA en PvdA zijn tevreden. VVD-Kamerlid Weekers vindt de heffingen op vertrekvergoedingen „symboolwetgeving.” „Het lijkt erop dat vooral Bos met een jaloezietaks wil graaien.”