Binnenland

Wilders wil geen hulp Kamer bij uitzending

DEN HAAG/BRUSSEL - De Tweede Kamer vindt dat PVV-fractievoorzitter Wilders zijn film over de Koran moet kunnen uitzenden, desnoods vanuit het Kamergebouw. Wilders heeft dat aanbod echter naast zich neergelegd. Volgens hem kost het te veel tijd om de vertoning op die manier te organiseren.

Van onze verslaggevers
14 March 2008 12:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

Eerder deze week maakte Wilders bekend dat hij afziet van vertoning van zijn film ”Fitna” in perscentrum Nieuwspoort vanwege de hoge kosten die dat met zich meebrengt. De PVV-leider gaat ook niet op zoek naar een alternatieve locatie, omdat dat weer tot veel overleg en vertraging zou leiden. Wilders wil zijn film nu op internet in première laten gaan.Een groot deel van de Kamer wil hem helpen zijn film toch uit te zenden. De overheid zou moeten opdraaien voor de beveiligingskosten, menen onder meer D66 en GroenLinks. Samen met enkele andere oppositie- en coalitiefracties hebben zij Wilders de suggestie gedaan zijn film vanuit het Kamergebouw uit te zenden. De PVV-fractieleider verwerpt dat aanbod. De „democratische rompslomp” die dat met zich meebrengt, leidt volgens Wilders tot te veel tijdverlies.

D66, GroenLinks en SP menen dat Wilders om politieke redenen de suggestie van de Kamer verwerpt. „Elke week in het nieuws, af en toe in de slachtofferrol, daar geniet hij van”, aldus D66-fractievoorzitter Pechtold.

Premier Balkenende heeft donderdagavond tijdens de EU-top in Brussel aandacht gevraagd van zijn Europese collega’s voor de mogelijke gevolgen van de film van Wilders. Er is onder de regeringsleiders geen discussie gewijd aan de zaak, maar volgens de minister-president waren er rond de tafel wel „begrijpende blikken” en „knikkende, instemmende reacties.” „Je merkt dat de bezorgdheid wordt gedeeld, uit hoe men kijkt en uit wat sommigen na afloop me hebben gezegd”, aldus Balkenende. Eerder op de dag stelde hij de actualiteit op dit punt ook aan de orde in een overleg tussen christendemocratische politici uit de lidstaten van de Unie en in een overleg met de ambtgenoten uit de Benelux. Staatssecretaris Timmermans (Buitenlandse Zaken) deed hetzelfde op een vergadering van sociaaldemocraten.

Balkenende benadrukte dat de consequenties van het vertonen van de film ”Fitna” een internationale dimensie kunnen krijgen. „We ontvangen signalen die nopen tot alertheid. Daarom is solidariteit en steun nodig. De boodschap wat dat betreft is helder overgekomen.”

De Nederlandse regering hoopt bij eventuele gewelddadigheden vanuit de moslimwereld op een vastberaden en eensgezinde opstelling van de EU. Bij de rellen die twee jaar geleden uitbraken naar aanleiding van de publicatie in Denemarken van de cartoons over Mohammed liet zo’n gemeenschappelijke reactie lang op zich wachten.

„We werken aan één geluid vanuit Europa”, zei Balkenende in Brussel. Volgens de Deense premier Rasmussen mag Nederland rekenen op steun van de EU als het in de problemen komt na uitzending van de Koranfilm. De deelnemers aan de lentetop hebben in de vanmiddag gepubliceerde slotverklaring echter niets vastgelegd over het onderwerp. Dat hoefde ook niet naar de opvatting van de premier. „Je kunt geen conclusies trekken voordat je de inhoud van de film kent. Het gaat er nu alleen om elkaar te informeren. Ik heb verteld hoe we de zaak in Nederland beleven en ik heb aangegeven dat we ons zorgen maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer