Moeders werken vaker door
Moeders stoppen steeds minder vaak met werken als ze kinderen krijgen. In tien jaar tijd zijn ze ook 50 procent meer gaan werken.
Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Moeders werkten in 1996 nog gemiddeld 11,3 uur per week; in 2006 was dit 16,4 uur. Moeders met een baan werkten in 2006 gemiddeld 22,9 uur.De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft een baan van 26 uur. Moeders in Nederland gaan in tegenstelling tot die in andere landen in Europa niet meer werken naarmate hun kinderen ouder worden.
„De trend dat vrouwen met kinderen meer werken, was al ingezet lang voordat het kabinetsbeleid zich daar actief op richtte”, zegt CBS-onderzoeker Johan van der Valk. Sinds 2007 moeten basisscholen naschoolse opvang aanbieden. Het is nog te vroeg om het effect hiervan te meten op de arbeidsdeelname van vrouwen, aldus Van der Valk.
Uit de CBS-cijfers blijkt dat steeds minder vrouwen stoppen met werken bij de geboorte van het eerste kind. In tien jaar tijd is dat percentage teruggelopen van 25 naar 9 procent.