Broos akkoord tussen Sudan en Tsjaad
DAKAR – De Afrikaanse rivalen Sudan en Tsjaad hebben gisteren in Senegal een non agressiepact getekend.
Het verdrag moet een einde maken aan de spanningen die de relatie tussen beide landen al vijf jaar markeren. Dat heeft de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.
Het is het zesde vredesakkoord in vijf jaar dat de leiders van Tsjaad en Sudan ondertekenden. Zowel de Sudanese president Al Bashir als zijn Tsjadische ambtgenoot Deby beschuldigt de ander ervan rebellen te ondersteunen om de ander te verdrijven.
De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van secretaris generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties. Maandelijks zal een aantal Afrikaanse ministers van Buitenlandse Zaken bijeenkomen om toe te zien op de uitvoering van het akkoord.
Dat de ondertekening, in de marge van een top van islamitische landen, door zou gaan was tot het laatste moment toe onzeker. Woensdagavond liet de Sudanese machthebber Omar al Bashir nog „vanwege hoofdpijn” verstek gaan.
Ook berichten van en uit Tsjaad, dat zwaarbewapende colonnes vanuit Sudan de grens met Tsjaad zouden zijn overgetrokken, waren olie op het vuur. „Huurlingen zijn in de regio Moudeina de grens overgestoken”, meldde de Tsjadische radio. In de omgeving van de stad Tissi zou het tot zware gevechten zijn gekomen tussen rebellen en het regeringsleger.
Ndjamena bezigt de term ”huurlingen” normaal gesproken voor Tsjadische rebellen die met steun van Khartoem tegen Deby vechten. Begin februari reden de rebellen in hun pick ups helemaal tot in de hoofdstad. Bij gevechten vielen toen veel burgerslachtoffers.
De Sudanese onderminister van Buitenlandse Zaken deed de berichten gisteren af als nonsens. „We hebben onze grenzen volledig afgegrendeld. We hebben geen troepen van de oppositie in Sudan. We ontzeggen elke soldaat of strijder de toegang tot Sudan”, stelde Sammani al Sheikh al Wassila. „Er is een intern probleem in Tsjaad en daar moet de Tsjadische regering eens serieus over nadenken.”
Rebellengroeperingen aan beide zijden van de grens lieten weten dat een overeenkomst geen vrede zal brengen. „Het gaat nergens heen. Het is slechts een protocol, een ceremonie. Ze kunnen het ondertekenen, maar het leidt tot niets”, verklaarde een voorman van de Tsjadische Nationale Alliantie, die vorig maand de aanval uitvoerde op Ndjamena, tegen de nieuwszender Al Jazeera.
Vrede tussen beide landen wordt gezien als een belangrijke stap voor een oplossing van het conflict in de Sudanese crisisregio Darfur, die aan Tsjaad grenst. Daar zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties sinds 2003 meer dan 200.000 mensen door geweld om het leven gekomen.