Lof en kritiek voor kabinetsbeleid film
DEN HAAG - Het kabinet krijgt in Europees verband en ook van islamitische landen waardering voor de actieve manier waarop Nederland omgaat met de aangekondigde Koranfilm van Wilders.
Dat zei premier Balkenende woensdag in een Kamerdebat ter voorbereiding op de EU-top van donderdag en vrijdag in Brussel. De premier zal daar met zijn Europese collega’s praten over de kwestie. Balkenende vindt dat Europa één lijn moet trekken tegenover de film van Wilders. Hij wil het ook hebben over de beveiliging van Nederlandse ambassades in andere Europese landen. Voor een gezamenlijke verklaring van de EU inzake de Koranfilm vindt Balkenende het nog te vroeg. „We kennen de inhoud van de film nog niet.”De visie van het kabinet op de filmkwestie wordt in het buitenland goed opgepikt, zei de premier woensdag. Er is brede waardering voor het kabinet, dat enerzijds pal staat voor de vrijheid van meningsuiting maar dat anderzijds van dat recht geen vrijbrief tot kwetsen wil maken.
De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) die donderdag in Senegal vergadert, heeft de boodschap van het kabinet goed begrepen, schreef de Volkskrant vanmorgen. Desondanks uit de OIC kritiek op Nederland, omdat er volgens haar op de mooie woorden geen daden volgen. De OIC wil dat het kabinet actiever optreedt tegen uitzending van de film. De secretaris-generaal van de organisatie heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd dat de Koranfilm „ernstige repercussies zal hebben die uit de hand kunnen lopen en moeilijk te beheersen zullen zijn.”
Balkenende zei woensdag in het Kamerdebat te vrezen dat groepen in islamitische landen de film zullen misbruiken voor „nare zaken.” Nederland heeft bij de Afghaanse regering zijn zorgen geuit over de protesten tegen Nederland en het verbranden van vlaggen. De Nederlandse ambassade in Beiroet is uit voorzorg tijdelijk gesloten.