Bedrijven dupe van problemen bij fiscus
DEN HAAG - Zo’n 40.000 bedrijven moeten opnieuw hun jaarloongegevens over 2007 verstrekken aan de Belastingdienst.
Dat hebben minister Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris De Jager van Financiën dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.Volgens de bewindslieden blijken de verwerkte (maandelijkse) loongegevens over 2007 van deze bedrijven niet bruikbaar voor onder meer de vaststelling van toeslagen en de teruggaven van inkomensafhankelijke zorgbijdragen.
Vorig jaar moesten al 430.000 bedrijven opnieuw de loongegevens van hun personeel aanleveren. Veel Nederlanders moesten hierdoor maandenlang wachten op de definitieve bepaling van toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang en terugbetaling van te veel betaalde premies voor de zorgverzekeringswet en werknemersverzekeringen.
De problemen bij de fiscus ontstonden op 1 januari 2006, toen het project Walvis (Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten) werd ingevoerd.
Hierbij werd het heffen van premies voor werknemersverzekeringen overgeheveld van uitkeringsinstantie UWV naar de Belastingdienst. Deze nieuwe wet beoogde een forse verlichting van de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven. De invoering leidde echter tot grote administratieve problemen.
Vorige maand schokte De Jager de Tweede Kamer door te melden dat door een fout in het computersysteem van de Belastingdienst 730.000 aangiftes van particulieren over 2007 onbruikbaar waren geworden.