Studiefonds geeft geld voor christenfilosofen
LUNTEREN - Stichting Studiefonds Pro Rege hoopt dit jaar opnieuw een aantal studenten te kunnen ondersteunen bij een opleiding christelijke filosofie. „Het is van belang dat christenen op hoge posities in de samenleving het debat kunnen aangaan.”
Het studiefonds werd in 2004 opgericht en heeft inmiddels twintig studenten van een beurs kunnen voorzien. Prof. dr. ir. E. Schuurman opperde het idee bij zijn afscheid van de Technische Universiteit in Delft. Schuurman is nu voorzitter van het bestuur, waarin ook de hoogleraren J. H. van Bemmel, J. Blaauwendraad en F. A. van der Duyn Schouten zitting hebben. Econoom ir. H. Kievit is secretaris-penningmeester.„De arbeidsmarkt trekt hard”, zegt Kievit. „Daardoor beperken veel mensen hun studie tot hun vakgebied en komen ze er niet aan toe maatschappelijke vraagstukken vanuit christelijke beginselen te doordenken. Schuurman maakte zich daar zorgen over. We hebben dat kader in de toekomst hard nodig. Hoe komt het dat relatief zo weinig christenen op hoge posities terechtkomen en daar apologetisch het debat willen aangaan?”
Het Studiefonds Pro Rege, dat gevuld wordt door particuliere sponsors die anoniem willen blijven, stelt jaarlijks studiebeurzen beschikbaar voor recent afgestudeerden in het wetenschappelijk onderwijs die een aanvullend jaar christelijke filosofie en/of ethiek willen volgen.
De afgelopen jaren zijn vijf tot zeven beurzen per jaar uitgereikt, één aan een Egyptenaar, de andere aan Nederlanders. De meesten van hen wilden een jaar christelijke filosofie gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat vak wordt door dr. G. Buijs gegeven. Enkelen schreven zich in voor een studie in de Verenigde Staten.
Per persoon verstrekt het fonds een beurs van maximaal 5000 euro en desgewenst ook een lening van maximaal dat bedrag. „We hebben een beurs verstrekt aan een theoloog, maar ook aan mensen die in bewegings- of voedingsleer afgestudeerd waren”, zegt Kievit. „Het gaat ons erom dat ze een sterke motivatie en grote maatschappelijke betrokkenheid aan de dag leggen. Het geld is beschikbaar; we zouden willen dat we meer aanvragen kregen, ook uit de rechterflank van de gereformeerde gezindte.”
Het stichtingsbestuur hanteert als eis dat de aanvullende verdiepende studie niet in het verlengde ligt van het voorgaande studieonderwerp. De sollicitanten moeten een masterstudie voltooid hebben, aantonen dat ze het extra jaar zelf niet geheel kunnen betalen en in een schriftelijke motivatie aangeven wat ze met de studie denken te gaan doen. Daarnaast worden een curriculum vitae, een aanbevelingsbrief van academische begeleiders, een overzicht van studieprestaties en een specificatie van de kosten van het extra studiejaar verlangd.
Het eerste deel van de beurs wordt als voorschot verstrekt, het tweede deel wordt overgemaakt als de student halverwege het jaar een voortgangsrapportage uitbrengt en het laatste gedeelte volgt als de student het jaar met een academisch erkend certificaat heeft afgesloten.