EU veroordeelt nieuwbouw door Israël
BRUSSEL - De Europese Unie veroordeelt de Israëlische plannen voor de bouw van nieuwe huizen in een nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever.
EU-buitenlandcoördinator Javier Solana noemde de aankondiging door Israël als reactie op de Palestijnse aanval op een Joodse school in Jeruzalem vorige week „niet gerechtvaardigd.” Israël kondigde zondag aan dat eerdere plannen om 546 huizen te bouwen in een nederzetting bij Jeruzalem weer zijn opgepakt. Ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken sprak maandag van „een negatief besluit” van de kant van Israël. Hij zei dat Israël voor wat de nederzettingen betreft „een pas op de plaats moet maken.”De Verenigde Naties hebben maandag geëist dat Israël de uitbreiding beëindigt van Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon schenden dergelijke expansies internationale regels.
De VN reageerden op een andere bekendmaking door Israël over plannen voor nieuwe Joodse nederzettingen. De Israëlische autoriteiten zeiden maandag een nederzetting van ongeveer 400 huizen in Oost-Jeruzalem -dat voornamelijk wordt bewoond door Palestijnen- te willen bouwen.
De Verenigde Staten bestempelden de aankondigingen als „niet nuttig” voor het vredesproces met de Palestijnen. Israël annexeerde het oostelijke deel van Jeruzalem in 1967. De Palestijnen willen het gebied terug.
Duitsland veroordeelde de Israëlische plannen als onacceptabel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal samen met enkele ministers uit haar kabinet zondag een officieel bezoek brengen aan Israël.
De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney vertrekt zondag naar het Midden-Oosten in een poging het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen te redden. Cheney bezoekt Saudi-Arabië, Israël, de Westoever en Turkije. Dit heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt.
De Amerikaanse president George Bush zei maandag dat Cheneys bezoek mensen ervan moet overtuigen dat de Verenigde Staten toegewijd blijven aan het bereiken van vrede in het Midden-Oosten. Behalve de vredesonderhandelingen staat ook een vergroting van de olieproductie door het Midden-Oosten hoog op Cheneys agenda. De Verenigde Staten dringen daar al tijden op aan.
Cheneys aangekondigde bezoek volgt kort op een bezoek aan de regio door Condoleezza Rice. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken kreeg vorige week de Palestijnse en Israëlische leiders weer om de tafel, nadat de Israëlische inval in Gaza een voorlopig einde had gemaakt aan de onderhandelingen.
Maandag staakte Olmert grond- en luchtaanvallen op de Gazastrook nadat het aantal raketbeschietingen door de Palestijnen vanuit het gebied flink was afgenomen. Egypte kan nu zijn bemiddelingspogingen hervatten, al sprak Hamas noch Israël van een bestand.