Opinie

Stop transport slachtvee over lange afstand

Bij het transport van slachtdieren over lange afstanden komen ondanks de regelgeving nog steeds tal van misstanden voor, stellen Sandra Albers, Hans Baaij, Frank Dales en Geert Laugs. Het is tijd om het langeafstandstransport te verbieden en in plaats daarvan het vlees gekoeld of diepgevroren te vervoeren.

11 March 2008 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:37
„De samenleving accepteert niet langer dat met dieren wordt gesleept en gesold.” Foto ANP
„De samenleving accepteert niet langer dat met dieren wordt gesleept en gesold.” Foto ANP

Transport van dieren over duizenden kilometers is per definitie niet diervriendelijk. In het beste geval levert het transport veel stress op en in het slechtste geval dode of ernstig uitgedroogde en uitgeputte dieren.In 1965 stelde een commissie onder leiding van de Britse wetenschapper Brambell een aantal criteria voor dierenwelzijn vast, de internationaal erkende Vijf Vrijheden: Dieren zijn gevrijwaard van honger, dorst of onjuiste voeding. Dieren zijn gevrijwaard van thermaal en fysiek ongerief. Dieren zijn gevrijwaard van pijn, verwonding of ziekten. Dieren zijn gevrijwaard van angst en chronische stress. Dieren zijn vrij om een natuurlijk soorteigen gedragspatroon te kunnen hebben. Transport van slachtvee over lange afstand treedt deze criteria met de voeten.

De Europese regels voor diertransporten zijn de strengste in de wereld, maar schieten tekort. Het is nog steeds toegestaan schapen of varkens te vervoeren van (bijvoorbeeld) Alkmaar naar Athene, mits men de dieren op gezette tijden uitlaadt, voedt en drenkt. In de praktijk worden de veel te ruime regels echter niet of nauwelijks gecontroleerd en nageleefd.

Waar het gaat om naleving van de regels treft met name Nederland veel blaam. Feitelijk legt de overheid de verantwoordelijkheid bij de sector. Zelfregulering is echter zelden de oplossing in een situatie waarin economisch gewin de doorslag geeft. En de dalende prijzen en de groeiende fileproblematiek maken het niet bepaald aantrekkelijk, zo niet een enorme opgave, om diervriendelijk transport te organiseren.

De samenleving accepteert niet langer dat met dieren wordt gesleept en gesold. De roep om transport van slachtdieren over lange afstand te stoppen wordt steeds sterker. Het beeld dat te veel dieren te dicht op elkaar zitten en over te lange afstand worden getransporteerd is te vaak bevestigd. Ook het risico van verspreiding van besmettelijke ziekten is de mensen de laatste decennia niet ontgaan.

Met de huidige technologie is het geen enkel probleem om dieren op korte afstand van de boerderij te slachten en van daaruit gekoeld of ingevroren te vervoeren naar een andere locatie. Het dierenleed blijft hierbij tot een minimum beperkt. Ook de consument vindt het een prima alternatief; driekwart van de Nederlanders heeft vertrouwen in de kwaliteit van het vlees, zo blijkt uit een opiniepeiling die dierenwelzijnsorganisatie WSPA dinsdag publiceert.

Transport van slachtvee over lange afstand is niet meer van deze tijd. Na tientallen jaren slaagt de overheid er nog steeds niet in de diertransporten afdoende te verbeteren. Wat ons betreft kan en moet transport van slachtvee over lange afstand worden afgeschaft. Tot die tijd mogen we van de Nederlandse regering op z’n minst verwachten dat ze haar eerste verantwoordelijkheid neemt en een strenge controle op de veetransporten organiseert.

En natuurlijk is betere regelgeving ook een verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering. Op nationaal niveau kan ze daar zelf voor zorgen en op internationaal niveau dient ze zich er met kracht voor in te zetten.

De auteurs zijn respectievelijk directeur van WSPA Nederland, Varkens in Nood, de Dierenbescherming en Compassion In World Farming Nederland

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer