Ratten
Het taalgebruik in de Tweede Kamer wordt steeds ruwer. De SGP-jongeren gingen daarover al eens in gesprek met Kamervoorzitter mevrouw Verbeet. Jammer dat hun eigen fractievoorzitter Van der Vlies nu ook al stevige taal bezigt.
Vorige week noemde hij minister Plasterks voornemen om mee te varen met de Gay Pride „van de ratten besnuffeld”, zo schreven veel media. Het Kamerlid met de meeste dienstjaren dat zich zo uitdrukt; het moet niet gekker worden! Maar bij nadere beschouwing valt het met Van der Vlies’ grofheid erg mee. Twee relativeringen. De eerste is dat de SGP-leider als volgt zijn woorden koos: „Als ik mijn visie op het plan van de minister moet geven, zou ik bijna zeggen: dat is van de ratten besnuffeld.”
De tweede is nog belangrijker. Van der Vlies’ woordkeuze was een reactie op wat Plasterk eerder dit jaar in een interview gezegd heeft over het vrouwenstandpunt van de SGP. In de visie van de bewindsman was dat standpunt „van de ratten besnuffeld.” Zinspelend op die ”slip of the tongue” van Plasterk deelde Van der Vlies vorige week een plaagstootje uit door de nogal pittige uitdrukking aan zijn adres te retourneren.
Wie deze context niet vermeldt, maakt zich schuldig aan het verspreiden van desinformatie. Het is waar, Kamerleden worden steeds grover in de mond. Maar de media worden steeds grofmaziger. En ook dat is laakbaar.
Dilemma
CDA-Kamerlid Ormel speelt het slim. Nadat de onafhankelijke parlementariër Verdonk vorige week -niet voor het eerst overigens- afgaf op al het „geneuzel” in de Tweede Kamer, viel hij haar zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed niet af maar bij. Helemaal mee eens, stelde Ormel, en laten we daarom de grens voor het aanvragen van een spoeddebat optrekken naar vijftig Kamerleden.
Dat zal Verdonk niet bedoeld hebben. Oppositiefracties zijn er in het algemeen zeer content mee dat de Tweede Kamer begin 2004 de regel invoerde dat wanneer dertig leden een spoeddebat willen, dat debat er ook komt. Voorheen moest een fractie die een spoeddebat wilde houden een meerderheid van 76 Kamerleden achter zich verzamelen.
Die situatie had als nadeel dat de coalitiefracties debatten over aangelegen thema’s altijd konden tegenhouden. Maar de nieuwe procedure kent ook bezwaren. Het vergroot de hijgerigheid aan het Binnenhof als de ene na de andere fractie over de meest onbenullige onderwerpjes de Kamer kan gaan mobiliseren.
Het is daarom een verstandig compromisvoorstel van Ormel om de grens op te trekken naar vijftig leden. Dat maakt het aanvragen van een spoeddebat net iets moeilijker, zonder dat de coalitie haar alleenmacht terug krijgt. Als de Kamer wijs is, voert zij in rap tempo deze verandering in het reglement van orde door.
AdJ
Coffeeshop
Bij de voorbereiding van het debat over het drugsbeleid, donderdag, vroeg SGP’er Van der Staaij zich af hoe gemakkelijk het is om via internet wiet te bestellen. Het Kamerlid besloot zelf op onderzoek te gaan. Even googelen dus maar.
Van der Staaij stuitte daarbij op coffeeshop De Tweede Kamer aan de Heisteeg in Amsterdam. Het Nederlandse gedoogbeleid zelf was al een gedrocht; volgens sommigen was het zelfs onder invloed van geestverruimende middelen verzonnen. Maar dat de naam van ’s lands volksvertegenwoordiging verbonden was aan een coffeeshop, dat was toch echt van de zotte.
„Voorzitter, kan u daar niets tegen doen vanuit het merkenrecht?”, vroeg hij tijdens het Kamerdebat. „Het is toch te gek voor woorden dat je, als je op internet zoekt naar de Tweede Kamer, terechtkomt bij een coffeeshop?”
De opmerking leverde een stroom aan reacties op. Diezelfde middag nog belden lokale radio-omroepen, televisiezenders en verslaggevers voor een nadere toelichting van de SGP’er. De fractievoorlichter had het er maar druk mee.
Er belde ook een journalist van het Leidsch Dagblad. „Weet u wel dat er in Leiden een coffeeshop bestaat met de naam De Eerste Kamer?” Nee, dat wist Van der Staaij niet. Waarop zijn wedervraag luidde: „Dat is dan zeker een coffeeshop voor senioren?”
PJD
Rouvoet
De helft van de Nederlanders hoopt dat het kabinet-Balkenende IV de rit niet uitzit, zo blijkt uit een opinie-onderzoek. Natuurlijk, een kabinet van welke snit ook, heeft altijd de wind tegen. Maar laten de heftige discussies over het ontslagrecht inderdaad niet de eerste haarscheurtjes in de coalitie zien? En wat heeft het kabinet nu eigenlijk allemaal gepresteerd in een jaar? ChristenUniefractievoorzitter Slob sprak dreigend over een „niksig” imago dat de ploeg van Balkenende bedreigt.
ChristenUnieleider en vicepremier Rouvoet reageert in het jongste nummer van CV Koers op de kritiek. Hij erkent dat het kabinet de discussie over het ontslagrecht „niet goed” heeft „gemanaged.” Maar volgens de vicepremier is het ontslagrecht het enige punt waarover de gemoederen zo hoog zijn opgelopen. Daarvoor is volgens hem ook een aannemelijke verklaring. „Dergelijke discussies komen in elk kabinet voor. Zeker als het over onderwerpen gaat waar geen afspraken over zijn gemaakt. Daar schrik ik dus niet van.” Maar voor de rest is het allemaal een kwestie van beeldvorming, denkt Rouvoet. De onderlinge verhoudingen in het kabinet zijn „goed.”
In het vraaggesprek past de ChristenUnieleider een beproefde tactiek toe om de aandacht af te leiden van de eigen problemen: overgaan tot de tegenaanval. Hij kiest de oppositie als doelwit: „De oppositie is momenteel vooral bezig met zichzelf en met het maken van filmpjes, terwijl wij de problemen aan het oplossen zijn.”
GV
Agenda
De Tweede Kamer zet morgen onder meer het debat voort over de gratis verstrekking van schoolboeken in het voortgezet onderwijs. Woensdag discussieert de Kamer kort over het homo-emancipatiebeleid. Voor donderdag meldt de agenda de eerste termijn over een initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Waalkens om seks met dieren te verbieden.
In commissieverband spreekt de Kamer dinsdag over medische ethiek en woensdag over de kritiek van de Europese commissie op de Nederlandse wetgeving inzake gelijke behandeling.