Buitenland

Westen mag niet kijken bij verkiezingen Zimbabwe

HARARE (AP) – Westerse waarnemers zijn niet welkom bij de parlementsverkiezingen in Zimbabwe van 29 maart, hebben de Zimbabwaanse nieuwsmedia vrijdag bericht. Het enige Europese land dat het verzoek heeft gekregen waarnemers te sturen is Rusland.

7 March 2008 16:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:36
HARARE - Behalve tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai (55) moet hij het opnemen tegen zijn voormalige minister van financiën Samba Makoni (57). Foto EPA
HARARE - Behalve tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai (55) moet hij het opnemen tegen zijn voormalige minister van financiën Samba Makoni (57). Foto EPA

Van buiten Europa heeft Zimbabwe 47 landen en organisaties in Afrika, Azië en Zuid-Amerika gevraagd waarnemers te sturen ’op basis van wederkerigheid, objectiviteit en onpartijdigheid’, zei de radio.Westerse landen oefenen al jaren zware kritiek op de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. In 2002 stuurde Mugabes regering een kritische waarnemingsdelegatie van de Europese Unie het land uit.

‘Degenen die geloven dat verkiezingen alleen vrij en eerlijk zijn als de oppositie wint zijn natuurlijk uitgesloten, aangezien de regeringspartij Zanu–PF weer op een overwinning afstevent’, zei minister van buitenlandse zaken Simbarashe Mumbengegwi op een bijeenkomst met buitenlandse ambassadeurs. Wel zei Mumbengegwi dat Groot-Brittannië, de voormalige koloniale bestuurder van Zimbabwe, de Europese Unie en de Verenigde Staten hun diplomaten toestemming kunnen laten vragen om bij de verkiezingen aanwezig te zijn.

De 84-jarige Mugabe krijgt bij de verkiezingen van 29 maar voor het eerst te maken met oppositie vanuit eigen gelederen. Behalve tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai (55) moet hij het opnemen tegen zijn voormalige minister van financiën Samba Makoni (57). De economische crisis en de giga–inflatie van 100.500 procent drijft zowel leden van Mugabes Zanu–PF als aanhangers van Tsvangirais verdeelde Beweging voor Democratische Verandering in de armen van Makoni. Mugabe zal desondanks waarschijnlijk de meeste stemmen halen, maar kan onder de 50 procent blijven steken, waardoor een tweede ronde noodzakelijk zou worden.

De krant The Herald zei dat onder andere de Niet–gebonden beweging, de Noord–Afrikaanse Maghreb–unie, de Associatie van Zuidoost–Aziatische Landen, China, India, Maleisië, Indonesië, Iran, Brazilië, Nicaragua, Venezuela en Jamaica zijn uitgenodigd om waarnemers te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer