Rechter geeft Air Holland drie weken uitstel
Luchtvaartmaatschappij Air Holland heeft van de rechtbank in Haarlem nog eens drie weken gekregen om een geldschieter te vinden, zodat het bedrijf zijn schulden kan aflossen. Dat heeft de directeur van de maatschappij, C. Runge, dinsdag gezegd.
Eurocontrol, het Europees vluchtleidingscentrum, vroeg eind augustus het faillissement van Air Holland aan. Eurocontrol krijgt nog 1,7 miljoen euro van de vliegmaatschappij. Daarvan heeft Air Holland inmiddels 400.000 euro betaald. De rechter gaf het bedrijf 10 september vier weken om het probleem op te lossen. Dat is nog niet gelukt.
Air Holland heeft een afbetalingsregeling opgesteld, waarin staat dat het bedrijf binnen tien maanden de schuld aan Eurocontrol aflost. De vluchtleiders willen volgens de topman echter zo snel mogelijk al het geld hebben. Runge: „Dat trekt dit bedrijf niet. Air Holland zal de schuld in termijnen blijven terugbetalen.”
De luchtvaartmaatschappij heeft meer schulden dan alleen die bij Eurocontrol. Het totale bedrag wil Runge niet noemen.
Volgens de directeur beseft de rechter dat Air Holland goede vooruitzichten heeft, mits de onderneming een geldschieter vindt. „Hij zag wel in dat het nu te vroeg is om de stekker er uit te trekken”, zei Runge.
Het bedrijf is „24 uur per dag” op zoek naar een investeerder, aldus Runge. Maar de zoektocht verloopt moeizaam. De economische malaise in de luchtvaartsector maakt veel potentiële geldschieters terughoudend. Air Holland praat met meer dan tien partijen. Bij de Nederlandse maatschappij werken ongeveer 200 mensen.
De perikelen van Air Holland worden ook in België, met name door de Antwerpse zakenman Tony Gram, met argusogen gevolgd. Gram nam in mei de schulden van Air Holland over in ruil voor een meerderheidsbelang. Het is onduidelijk of hij die aandelen ook echt heeft gekregen. Hijzelf noch Air Holland doet daar uitspraken over.
Ook de andere lufhtvaartmaatschappij van Gram, Delsey Airlines, verkeert in financiële problemen en is daarom op zoek naar vers kapitaal. Eind deze week zou dat geld er moeten komen, of de vliegtuigen van Delsey blijven aan de grond. Bij Delsey Airlines werken ongeveer tweehonderd mensen, vooral ex-werknemers van het failliete Sabena.