Economie

Vrijspraak voor leverancier Laurus

DEN HAAG - De man die groente en fruit leverde aan het toenmalige Laurusconcern en verdacht werd van omkoping van een oud-bestuurder van Laurus, is door het gerechtshof in hoger beroep vrijgesproken.

Redactie economie
7 March 2008 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:36

De man, D. van der Staay, zou P. Stuijts van Laurus drie jaar lang een sportwagen en een tankpas in bruikleen hebben gegeven in ruil voor het levercontract van aardappelen, groente en fruit.Het gerechtshof oordeelde dat Van der Staay „te goeder trouw” heeft gehandeld. „De man heeft niet bewust het gebruik van de auto en de tankpas willen verzwijgen”, aldus een woordvoerster van het hof. Bovendien heeft een van de getuigen zijn eerdere verklaring voor de rechtbank in hoger beroep ingetrokken. De rechtbank legde hem in 2006 een boete en een taakstraf op.

Stuijts kreeg toen een taakstraf, een voorwaardelijke celstraf en een boete euro opgelegd. Hij trad af bij Laurus.

Ook Van der Staay stapte op. Zijn groothandel verloor het contract bij het supermarktconcern en moest als gevolg hiervan honderd werknemers ontslaan en een fabriek verkopen. Het is nu nog onduidelijk of hij weer terugkeert als bestuurder.

Staay Food Group hekelt de rol van getuige J. L. van den Heuvel in het proces. Woordvoerder A. Verweij verwees vanmorgen naar een persbericht waarin staat dat Van den Heuvel, destijds verbonden aan Hagé International, de FIOD zou hebben ingelicht. Van den Heuvel zou hebben verklaard dat er sprake was van een zwartgeldcircuit van tientallen miljoenen euro’s. Bovendien zou hij twee getuigen 50.000 gulden hebben betaald, zonder dit te melden bij de rechtbank. Staay Food Groep zegt alle beweringen met schriftelijke verklaringen te kunnen onderbouwen.

Van den Heuvel ontkent de beschuldigingen. Volgens hem heeft hij niet de FIOD ingelicht en ook geen onkostenvergoeding betaald. Dat geld zou uit de zak zijn gekomen van E. Alberda Jelgersma, destijds grootaandeelhouder van Laurus. „De vergoeding leek gerechtvaardigd gezien het feit dat beide directeuren zeer veel tijd kwijt waren door de hun afgenomen verhoren.” Van den Heuvel weerspreekt ook de aantijging dat hij gesproken zou hebben over fraude van tientallen miljoenen euro’s. „Als autoriteit in de sector ben ik gehoord door de FIOD en door de rechter-commissaris. Ik heb gesproken over geruchten in de sector, maar kon geen harde feiten overleggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer