Politiek

Minister Hirsch Ballin verbiedt growshops

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet werkt aan een verbod op growshops. De verkoop van materialen voor wietteelt wordt strafbaar.

7 March 2008 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:36

Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil de Opiumwet wijzigen om het verbod op growshops te bewerkstelligen. Hij streeft naar een breed verbod op „alles wat de productie van cannabis faciliteert”, zo zei de minister donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het drugsbeleid. Dat betekent dat na de wetswijziging bijvoorbeeld ook hennepbeurzen onder de strenge aanpak kunnen vallen.De Tweede Kamer heeft afgelopen najaar gevraagd om een verbod op growshops. CDA-Kamerlid Van Haersma Buma kreeg in november een meerderheid achter een motie van die strekking. Het CDA wil van de growshops af, omdat de fractie de winkels ziet als een voorportaal van criminaliteit.

CDA-minister Hirsch Ballin zei dat hij met zijn wetsvoorstel probeert „pogingen van mensen om nieuwe niches van straffeloosheid op te zoeken, af te dichten.” Hij zal de Kamer voorstellen het hele traject van vervaardigen, verkopen en vervoeren van apparatuur voor cannabisproductie strafbaar te maken. De strafmaat staat nog niet vast.

Minister Klink (Volksgezondheid) kondigde donderdag aan dat het kabinet in het voorjaar van 2009 een nieuwe drugsnota presenteert. Daarin zal het kabinet terugblikken op het drugsbeleid in de afgelopen dertig jaar en aangeven hoe dat beleid moet worden voortgezet. Duidelijk moet worden of het drugsbeleid inderdaad risico’s voor gebruikers voorkomt en beperkt, zoals beoogd.

Klink waarschuwde wel dat een gedegen terugblik „buitengewoon lastig” wordt, omdat bij de invoering van het huidige drugsbeleid dertig jaar geleden geen gegevens zijn verzameld waarmee het kabinet nu een vergelijking kan maken. Het kabinet zal de gevolgen van het Nederlandse drugsbeleid daarom vooral vergelijken met die in het buitenland.

De Tweede Kamer had op initiatief van D66 aangedrongen op een evaluatie van het drugsbeleid om te bezien of dat na dertig jaar nog actueel is. De fractie kreeg steun van onder meer de PvdA, SP en VVD. CDA en PVV lieten tijdens het drugsdebat weten geen behoefte te hebben aan de evaluatie. Voor de PVV staat al vast dat het gedoogbeleid voor softdrugs failliet moet worden verklaard. CDA-Kamerlid Joldersma kijkt liever vooruit dan dat ze terugblikt. „Ik zie daarom niets in een evaluatie.”

Minister Klink wil ook aandacht besteden aan de sociale effecten van het drugsbeleid. Hij wil bijvoorbeeld weten hoe vatbaar kwetsbare groepen zijn voor een drugsverslaving, zoals mensen met een licht verstandelijke handicap of ADHD.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer