De rompslomp voorbij
Verhuizen. Natuurlijk is het -als het goed is- een verbetering en natuurlijk is het leuk. Maar voordát je eindelijk eens van je nieuwe stulp kunt gaan genieten! Verhuisdozen, kasten vol troep, dreinende kinderen, adreswijzigingen, te kleine verhuiswagens, inpakken, uitpakken - en zit hier ook ergens een pizzakoerier? Verhuizen, oké. Maar die rompslomp had niet gehoeven. Inderdaad. Er bestaan namelijk verhuiscoördinatoren.
Het kan. Het kan heel best, en het gros van de Nederlanders doet het zo. Zelf verhuizen, al dan niet met hulp van een hele batterij aan loslopende vrienden, familieleden en vriendelijke buurmannen. Wat Volkswagenbusjes, een paar boedelbakken - en heen en weer crossen maar.Het kost het nodige regelwerk, maar uiteindelijk komt het goed. Op die paar verhuisdozen na dan, die een jaar later nog onaangeroerd op zolder staan te verstoffen. En tja, maar blijven hopen dat de nieuwe bewoner van het oude huis na zes maanden nog steeds bereid is de post van die twee goededoelenorganisaties door te sturen.
Zelf verhuizen. Het kan, beaamt Marieke Huisman (28) van Verhuizen zonder Zorgen uit Amsterdam. Maar waarom zou je, voegt ze daaraan toe. Haar kersverse bedrijf heeft zogenoemde verhuiscoördinatoren in dienst die al het denk- en regelwerk rondom het betrekken van een nieuwe woning overnemen. En dat kost niets meer dan een gewone verhuizing, claimt ze.
De service strekt ver. Verhuizen is in de visie van Verhuizen zonder Zorgen namelijk meer dan huisraad inpakken en overbrengen van A naar B. Verhuizen is ook een nieuw leven opbouwen, met alles wat daarbij komt kijken. Van het regelen van een nieuwe huisarts tot het inschrijven van de kinderen bij een nieuwe school. Zelfs een housewarmingparty kan worden geregeld, evenals een zes uur durende schoonmaak door een professionele schoonmaker, of de adresgegevens van de dichtstbijzijnde bakker, slager, groenteman, snackbar, bloemist en pizzakoerier.
Keukentafelgevoel
Wie gebruikmaakt van de diensten van Verhuizen zonder Zorgen krijgt bezoek van een van de 87 gediplomeerde verhuiscoördinatoren. Aan de keukentafel neemt die in zo’n drie kwartier alle ins en outs rondom de komende verhuizing door. Vervolgens gaat hij aan de slag. „Klanten kunnen precies aangeven wat ze willen. Wij beschikken over een lijst met allerlei relevante bedrijven en instellingen, maar zelf een verhuizer aandragen mag bijvoorbeeld ook.”
Het initiatief is net van start gegaan, maar het loopt al storm, aldus Huisman. Blijkbaar hebben steeds meer Nederlanders behoefte aan iemand die alles voor ze regelt. „De persoonlijke aandacht doet het goed. Het keukentafelgevoel. Bovendien voelen mensen zich niet schuldig, omdat het ze toch niets extra’s kost.” Voor een basispakket telt de klant zo’n 1200 euro neer, de prijs van een gemiddelde verhuizing. „We kopen services landelijk in. Doordat wij omzet kunnen genereren voor verhuisbedrijven, kunnen wij onze prijzen laag houden.”
Emotioneel gebeuren
Een verhuizing anno 2008 is behoorlijk gecompliceerd. Mensen verhuizen gemiddeld vaker en bovendien hebben ze er minder tijd voor. Het werk moet doorgaan, de kinderen vragen aandacht. „En daarbij komt dat een verhuizing een behoorlijk emotioneel gebeuren is”, aldus Huisman.
Huisman spreekt uit ervaring. Haar initiatief ontstond uit eigen verhuisfrustraties. „In vijf jaar tijd ben ik vier keer verhuisd. Ik kreeg behoorlijk genoeg van al die rompslomp die ik er, naast mijn werk en de zorg voor mijn kinderen, bij kreeg. Ik ging op zoek naar een bedrijf dat alle geregel helemaal van me zou kunnen overnemen. Dat bleek niet te bestaan. Toen heb ik zelf de stoute schoenen maar aangetrokken.”
Europa
Huisman begon klein, met een laptopje en wat papieren. Inmiddels biedt Verhuizen zonder Zorgen landelijke dekking. In de toekomst gaat ze de grenzen over. „We willen ook verhuizingen gaan regelen van mensen die vanuit Europa naar Nederland komen. Dat kost enige organisatie, want buitenlandse verhuisbedrijven werken wel wat anders. Maar onmogelijk is het niet.”
Huisman verhuist gezinnen, maar er melden zich ook behoorlijk wat alleenstaanden. „Vooral veel ouderen. Voor hen is verhuizen helemaal emotioneel. Ze zijn blij met persoonlijk contact en aandacht. Triest genoeg natuurlijk, dat er kennelijk geen familie is die deze zorg op zich neemt. Maar ik vind het mooi dat wij in die behoefte kunnen voorzien.”
Zelf doen
Het internet is een waar eldorado voor wie toch op eigen houtje zijn verhuizing wil uitknobbelen. Een paar links op een rijtje.
www.verhuizendoejezelf.nl. Volgens deze site verhuist 90 procent van de Nederlanders zichzelf. Dat lukt prima, beweert verhuizendoejezelf.nl, mits je maar de juiste voorbereidingen treft. Daarom op de site onder andere een uitgebreide checklist, een verhuisplanning, een kostenoverzicht en een gratis verhuiskaartenservice.
www.budgetverhuizer.nl. Voor mensen die niet alles willen laten verhuizen, maar ook weer niet alles zelf willen doen. Huur een verhuizer en betaal per uur.
www.erkendeverhuizers.nl. Voor wie op safe wil spelen en per se een gediplomeerde verhuizer zoekt. Een erkende verhuizer heeft bijvoorbeeld voor de inboedel een uitgebreide verhuisverzekering afgesloten, biedt verhuisgarantie en aanbetalingsgarantie. Verder op de site een checklist en inpaktips.
www.verhuizen.nl. Site met een overzicht van verhuizers in de buurt en de inmiddels onvermijdelijke checklist en inpaktips.
www.victorverhuis.nl. Bestel de juiste aantallen verhuisdozen en aanverwante verhuisartikelen en steek en passant wat op van de aangeboden verpakkingstips.
www.boedelbak.nl. ”Met gemak de beste bak”, online te reserveren. Biedt tevens boedeldozen en boedelopslag aan.