Kerk & religie

Aramese christenen

ENSCHEDE - De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) heeft donderdag in Enschede een informatieavond belegd om de situatie van Aramese christenen onder de aandacht te brengen. Enkele begrippen uitgelegd.

7 March 2008 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 05:36

ARAMEEE¨RS:De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) heeft donderdag in Enschede een informatieavond belegd om de situatie van Aramese christenen onder de aandacht te brengen. Enkele begrippen uitgelegd.

SYRISCH-ORTHODOXE KERK:

De meerderheid van de Arameeërs in Europa en in Nederland behoort tot de Syrisch-Orthodoxe Kerk. De kerk is volgens de overlevering in het jaar 42 door Petrus in Antiochië gesticht. Daarom wordt de kerk beschouwd als de oudste bestaande christelijke gemeenschap. De patriarch van Antiochië is het hoofd van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Sinds 1980 is dat Mor Ignatius Zakka I Iwas, die zijn zetel heeft in Damascus. De kerk telt wereldwijd ongeveer 6 miljoen mensen. In Nederland wonen zo’n 9000 Syrisch-orthodoxen. De Syrisch-Orthodoxe Kerk aanvaardt alleen het gezag van de eerste drie oecumenische concilies: Nicea (325), Constantinopel (381) en Efeze (431). Het concilie van Chalcedon in 451 leidde tot een schisma met de kerk van Rome. De Syrisch-Orthodoxe Kerk leert dat Christus één natuur heeft (monofysitisme).

ASSYRISCHE KERK:

Een kleiner aantal Arameeërs rekent zich tot de Assyrische Kerk, ook wel Oost-Syrische Kerk of Nestoriaanse Kerk genoemd. Het nestorianisme (dat de scheiding tussen de goddelijke en de menselijke natuur van Christus benadrukt) wordt echter afgewezen door andere oriëntaals-orthodoxe kerken (zoals de Syrisch-Orthodoxe Kerk, de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Egypte en de Armeens-Apostolische Kerk). De Assyrische Kerk telt enkele honderdduizenden leden.

CHALDEEUWSE KERK:

Een deel van de Assyrische Kerk haalde in de zestiende eeuw banden aan met Rome en draagt sindsdien de naam Chaldeeuws-Katholieke Kerk. Ook de Syrisch-Melkitische Kerk, de Syrisch-Maronitische Kerk en de Syrisch-Katholieke Kerk zijn verbonden aan de Rooms-Katholieke Kerk, maar hebben ieder een eigen ritus. Een groot deel van de Chaldeeuwse Kerk is gearabiseerd. Het merendeel van de leden woont in Irak, waar ook geestelijk leider Emmanuel III Delly zetelt. De kerk telt in totaal ongeveer 1,5 miljoen leden.

AARTSBISSCHOP RAHHO:

Sinds de Amerikaanse inval in Irak in 2003 hebben honderdduizenden Aramese christenen Irak verlaten. Velen zoeken hun toevlucht in Syrië, Jordanië en in westerse landen. Aanslagen op christelijke doelen nemen steeds meer toe. Vorig jaar kwamen een priester en drie diakenen in Mosul om het leven; begin dit jaar had een serie bomaanslagen op kerken en kloosters plaats. Het meest recent is de ontvoering van de aartsbisschop van Mosul, Faraj Rahho, vorige week vrijdag. Zijn chauffeur en twee lijfwachten werden ter plekke gedood. De ontvoering van Rahho riep internationaal veel protest op. De Aramese Beweging voor Mensenrechten heeft een beroep op Nederlandse en Europese politici gedaan om druk uit te oefenen op Irak en de Verenigde Staten om alles in het werk te stellen om de bisschop ongedeerd vrij te krijgen en de Aramese christenen in Irak „reële en effectieve bescherming te bieden.” De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft deze week gezegd dat de vrijlating van de ontvoerde aartsbisschop topprioriteit heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer