Bouwen en rijden met MOOV
K’nex, (technisch) lego en meccano prikkelen kinderen eigen bouwsels te fabriceren. BERG Toys voegt met MOOV een nieuwe loot aan de stam toe. Het aardige is dat de jeugd niet alleen sleutelt aan de modellen, maar er ook op kan rijden.
Een doos vol onderdelen biedt de mogelijkheid in elk geval vier voertuigen te maken: een scooter, een trike, een carver en een racer, respectievelijk een soort step, driewieler, ligfiets en een skelter.Daarnaast kunnen kinderen een eigen ontwerp bedenken, al waarschuwt de fabrikant in de handleiding dat er grenzen aan de constructies zijn. Met het geven van enkele veiligheidsinstructies hoopt BERG Toys ongelukken te voorkomen.
Het concept van MOOV is eenvoudig. Houten plankjes met gaten, geribbelde metalen buizen met een kunststof buitenkant en ruim honderd flexibele rode ringen vormen de hoofdbestanddelen. Daarnaast bevat de doos onder meer reflectoren, spatborden, wielen met luchtbanden, metalen frameonderdelen, besturingstouwen en een rem. Gereedschap is niet nodig. De flexibele ringen functioneren als verbindende schakels. Door ze op de met een cijfer aangegeven plek om een buis te schuiven, bepaalt de bouwer waar een onderdeel komt. Om het vervolgens met zo’n rode ring te fixeren.
De materialen voelen solide aan. Toch is het nauwelijks voor te stellen dat uit al die losse onderdelen een voertuig groeit dat het gebruik door kinderen tussen de 5 en de 12 jaar goed doorstaat. Hoe verder de bouw vordert, hoe meer dit vraagteken verdwijnt. De constructies voelen stevig aan. De kans dat de jeugd door een losrakend wiel tegen de straat smakt, lijkt niet groot. Tijdens een proefrit met de racer breekt wel de iets uitstekende houten plank aan de voorkant. Volgens de chauffeur ontstond de -niet al te harde- botsing omdat het stuur niet deed wat hij verwachtte. Met een metalen onderdeel aan de voorzijde zou er niets kapot zijn gegaan. Overigens zijn vervangende onderdelen verkrijgbaar.
Als het aan de ontwerpers ligt, gaan kinderen zelf aan de slag met MOOV en springen ouders zo nodig bij. De mate waarin dit gebeurt, zal afhangen van de leeftijd en van het ruimtelijk inzicht van de kleine monteur. Zoonlief van 9, met de nodige bouwpakketervaring, komt in elk geval ver met het eenvoudigste model, de step die naar de naam Scooter luistert. Ook de bouw van de complexere racer levert geen onoverkomelijke problemen op.
Het 81 pagina’s tellende instructieboek voldoet prima. Van elk voertuig is een lijst met benodigde onderdelen opgenomen. Vervolgens wordt de bouw op een logische manier in kleine stappen uit de doeken gedaan. Niet met tekst, maar met tekeningen en cijfers. Waar kans op een foute constructie bestaat, zijn extra illustraties toegevoegd. Lachende groene en treurige rode gezichtjes laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Bouwers moeten wel goed bij de les blijven. Een kleine onoplettendheid heeft soms verstrekkende gevolgen. Een aantal stappen terug doen drukt de pret echter niet.
Hoe verder de bouw vordert des te zwaarder de scooter wordt: een compleet exemplaar weegt zo’n 10 kilo. De racer komt op 16 kilo. Alleen al daarom zijn extra volwassen handen nodig. Ook bij het aanbrengen van de ringen komt hulp soms goed van pas.
De step rijdt goed, al valt de snelheid tegen. De wielen draaien niet soepel. Bij de vierwielige racer gaat dit een stuk beter. Overigens is de scooter het enige model waarmee een kind zelf kan rijden, bij de andere voertuigen moet een ander duwen.
MOOV doet met zijn prijs van 249 euro een flinke aanslag op de portemonnee. Voor dit bedrag bezorgen ouders hun kroost wel het nodige bouw- en rijplezier. BERG Toys hoopt volgend jaar aanvullende pakketten op de markt te brengen.
MOOV is verkrijgbaar bij dealers van BERG Toys, bij Toys ”R” Us en vanaf april bij de Bijenkorf.
Meer informatie: www.bergtoys.com.