Binnenland

Verzekeraars: Bonussen pillen moeten omlaag

De drie zorgverzekeraars CZ, VGZ en Univé gaan proberen medicijnfabrikanten ertoe te bewegen hun prijzen voor merkloze medicijnen te verlagen.

ANP
8 October 2002 11:45Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

Alleen al op maagzuurremmers en cholesterolverlagers hopen zij 40 tot 70 miljoen euro per jaar te besparen. Dat geld geven de fabrikanten nu als bonussen en kortingen aan apothekers, stellen de zorgverzekeraars in het oosten van Nederland.

Met het bespaarde geld moeten knelpunten in de zorg worden aangepakt. Vanaf 15 oktober kunnen de pillenmakers zich via een Europese aanbestedingsprocedure melden met hun prijs voor de opvolgers van omeprazol (Losec) en simvastatine (Zocor). Degene met de laagste prijs mag de geneesmiddelen leveren. Met de prijslijst in de hand kunnen de zorgverzekeraars precies zien wat ze aan de apothekers moeten vergoeden.

Van Losec is het patent dit jaar verlopen en voor Zocor gebeurt dat in 2003. Dat betekent dat andere bedrijven de pillen mogen namaken als gewone, merkloze medicijnen. In de regel gaan de prijzen dan omlaag. Bij medicijnen gebeurt dat volgens een woordvoerster van CZ niet of nauwelijks. „De prijzen voor generieke middelen gaan juist omhoog, tot bijna het niveau van het dure merkmiddel.”

Volgens de zorgverzekeraars komt dat doordat de fabrikanten een marge aanhouden om de bonussen en kortingen voor apothekers te betalen. De bedoeling van de zorgverzekeraars is fabrikanten uit deze spiraal te halen. Per jaar zou op deze manier naar schatting 500 miljoen euro in de zakken van apothekers verdwijnen, aldus CZ, VGZ en Univé.

Om dit project te laten lukken, hebben de ondernemingen aan minister Bomhoff van Volksgezondheid gevraagd het zogeheten Verstrekkingenbesluit te wijzigen. Als dat gebeurt, kunnen zij van de verzekerden die per se het dure merkmiddel willen, eisen het prijsverschil tussen merk- en generiek medicijn zelf te betalen. Nu mogen zorgverzekeraars dat nog niet vragen. „Maar dan moeten patiënten natuurlijk wel kunnen kiezen voor een goedkoper middel”, aldus de woordvoerster. Bomhoff heeft nog niet gereageerd.

De drie zorgverzekeraars zijn heel benieuwd of de aanbesteding werkt. „Maar in ieder geval nemen wij zelf het initiatief om te komen tot transparante en lagere prijzen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer