Politiek

Raadslid CU vindt werkdruk te hoog

DEN HAAG - Twee derde van de ChristenUnieraadsleden vindt de werkdruk erg hoog. Zo’n vijftig gemeenteraadsleden van de partij geven zelfs aan na de volgende verkiezingen te willen stoppen.

Redactie politiek
5 March 2008 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:36

Dat blijkt uit onderzoek van de bestuurdersvereniging van de ChristenUnie naar de werkdruk onder gemeenteraadsleden. Van de ruim 400 raadsleden hebben er 164 meegedaan aan het onderzoek. Vierenzestig procent van de respondenten ervaart de werkdruk als erg hoog; 31 procent gaf zelfs aan zich niet meer beschikbaar te willen stellen in een volgende raadsperiode.Er dreigt daardoor „veel ervaring en kwaliteit in de lokale democratie verloren” te gaan, zegt F. A. de Lange, voorzitter van de bestuurdersvereniging en burgemeester van Elburg. „Dit is niet goed voor de betrouwbaarheid van de lokale overheid en het functioneren van de lokale democratie.”

Volgens De Lange zijn raadsleden te weinig toegerust om op te kunnen tegen het college van burgemeester en wethouders met zijn ambtelijke organisatie. In 2002 hebben gemeenten het duale stelsel ingevoerd om de raad een sterkere tegenspeler van het college te laten zijn. Maar in de praktijk heeft de dualisering „soms eerder tot zwakkere dan tot sterkere raden geleid”, merkt De Lange op.

Fractieondersteuning zou de werkdruk kunnen verlagen, denkt de bestuurdersvereniging. Bovendien zouden de voorzitters van de fracties een hogere vergoeding moeten krijgen.

De CU is niet de eerste partij die de noodklok luidt over de werkdruk onder raadsleden. Eind vorig jaar kwam het CDA, na een enquête onder de 1800 eigen raadsleden, met een soortgelijk geluid. Zo’n 900 CDA-raadsleden bleken de taken te zwaar te vinden en bijna 200 van hen zouden het liefst meteen willen stoppen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer