Samen werven voor de zorg
Een gratis kaart voor de Wegwijsbeurs en een aantal studiepunten moeten hen lokken. Ruim 2000 leerlingen van reformatorische scholen voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) kregen onlangs een lesbrief die hen in aanraking moet brengen met zes reformatorische zorginstellingen. Een kennismaking moet leiden tot een keuze voor het werk in die zorg.
Het Hoornbeeckcollege voor reformatorische middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de zes zorginstellingen hebben de handen ineengeslagen om de vmbo-leerlingen die in de derde en vierde klas voor de sectoren Gezondheidszorg en Welzijn kozen verder enthousiast te maken voor het werk in de zorg.
Het proefproject wordt gedragen door het mbo-college en de drie regionale stichtingen voor ouderenzorg van de Gereformeerde Gemeenten (Zuid-Holland, Zeeland en het oosten), Huize Winterdijk, verpleeghuis Salem en Agathos Thuiszorg. „De breedte van de gereformeerde gezindte is in deze samenwerking vertegenwoordigd”, aldus mr. W. Bos, directeur van de Stichting Gereformeerde Zorgcentra Zuid-Holland (SGZZH).
Drs. R. van Beijnum van het Hoornbeeckcollege ontwikkelde met anderen een lesbrief om de vmbo-jongeren naar de over twee weken te houden Wegwijsbeurs te lokken. „Deze groep, tussen 14 en 17 jaar, gaat over het algemeen niet zo gauw naar deze beurs. Met een gratis kaart hopen we dat ze ernaartoe gaan en zich verdiepen in de reformatorische zorg.”
Op de Wegwijsbeurs bemensen de zeven initiatiefnemers gezamenlijk een zorgplein. Een totaal van 192 vierkante meter beursvloer en een 4,5 meter hoge zuil moeten ervoor zorgen dat alle potentiële werknemers in de zorg er niet omheen kunnen.
De instellingen en de school presenteren zich ook in de lesbrief. Van de 2500 gedrukte exemplaren zijn er al ruim 2000 verspreid onder de zeven reformatorische vmbo-scholen. De reacties zijn positief. Van Beijnum: „Van één grote deelnemer heb ik al gehoord dat 60 à 70 procent van de leerlingen denkt te komen.”
De leerlingen moeten in de verschillende zorgstands antwoorden zoeken op de vragen die de zes instellingen in de lesbrief stellen. Bos: „Om te voorkomen dat de antwoorden worden rondgebeld, moeten de studenten van elke instelling een sticker krijgen, zodat ze kunnen aantonen dat ze er echt zijn geweest.”
Het responspercentage van ruim 60 procent is boven de voorzichtige raming. Van Beijnum: „Het zou toch geweldig zijn als deze jongeren voor de refomatorische zorg kiezen? We hebben signalen dat niet iedereen die van het Hoornbeeckcollege afkomt, automatisch in de reformatorische zorg gaat werken, eenvoudig omdat ze de instellingen niet kennen.”
Vmbo-leerlingen zijn verplicht oriënterende stages te lopen bij instellingen of bedrijven waar zij mogelijk willen gaan werken. De scholen kunnen de lesbrief als onderdeel van het examen gebruiken.
De gezamenlijke werving vindt haar oorsprong in de personeelskrapte die niet alleen de zes betrokken instellingen, maar alle (reformatorische) zorgorganisaties kennen. „Jaarlijks vloeien bij de SGZZH tientallen personeelsleden af, voornamelijk door huwelijk, geboorte en verhuizing.”
Daarbij komt het regelmatig voor dat mensen naar een andere regio verhuizen en daar opnieuw moeten solliciteren bij een collega-instelling van dezelfde signatuur. „Eén telefoontje moet genoeg zijn om zo iemand zonder ontslag en sollicitatie over te laten gaan naar die instelling”, aldus Bos.
Hij voorziet dat personeelsleden op termijn bij dezelfde instelling kunnen blijven werken, ook als zij bijvoorbeeld van de ouderen- naar de gehandicaptenzorg overstappen. „Zo bied je je mensen loopbaanperspectief.”
Op de reformatorische scholen loopt een enorm reservoir aan mogelijk zorgpersoneel rond. Naast de 2000 vmbo-leerlingen met de Wegwijs-lesbrief telt de sector zorg en welzijn van het Hoornbeeckcollege 1700 studenten in de een-, twee-, drie- en vierjarige opleidingen. Van Beijnum: „Leerlingen komen in een netwerk terecht waarin we hen proberen te houden: reformatorisch vmbo, reformatorisch mbo, reformatorische zorg.”
De school alsook de zes zorginstellingen hopen op de Wegwijsbeurs ook herintreders en zij-instromers te interesseren voor hun toko. Zo biedt het Hoornbeeckcollege individueel aangepaste en verkorte cursussen aan voor herintreders met een verzorgende of verpleegkundige achtergrond. Van Beijnum: „Wij hebben leerlingen van 15 tot 50 jaar.”
Het initiatief van voortrekker Bos en onderwijsman Van Beijnum leverde veel positieve reacties op, ook van niet-deelnemende zorginstellingen. Bos acht uitbreiding met de andere 64 zorginstellingen die meedoen met het project Zicht op Zorg in de gereformeerde gezindte, voor de volgende Wegwijsbeurs denkbaar. „Nu was dat praktisch niet haalbaar. Maar over anderhalf jaar huren we misschien wel een hele hal af.”