„Software en ICT veranderen ons leven”
Na vier revoluties begint de computerwereld momenteel aan de vijfde. Dat betoogt Microsofttopman Steve Ballmer bij de opening van de beurs Cebit. „Software en ICT veranderen ons leven.”
Download de volledige tekst van de toespraakTijdens de eerste revolutie is de pc een betaalbaar massaproduct geworden. Voor het eerst krijgen individuen rekenkracht tot hun beschikking. De tweede revolutie bestaat uit de grafische gebruikersomgeving, waardoor beeldschermen behalve tekst ook afbeeldingen vertonen. De derde revolutie is de opkomst van internet: e-mail is een alledaagse vorm van communicatie geworden, informatie is gemakkelijker te vinden en te delen.
Revolutie nummer vier (Web 2.0) is pas in 2002 begonnen. Het web heeft zich ontwikkeld van een verzameling statische pagina’s en informatie naar een platform van diensten en voor het publiceren en delen van informatie.
Als deze cyclus zeven jaar duurt, staan we nu aan het einde van de vierde revolutie en aan het begin van de vijfde. Wat maakt deze revolutie mogelijk? Dankzij de ontwikkeling van de hardware beschikken steeds kleinere apparaten over steeds meer rekenkracht. De tweede ontwikkeling is de beduidend toegenomen opslagcapaciteit van pc’s. Een derde belangrijke trend is dat draadloze breedbandnetwerken overal beschikbaar zijn.
Handgeschreven
De komende zeven jaar zullen ook twee andere trends een cruciale rol spelen. De ene is die van de natuurlijke gebruikersomgeving. Vandaag de dag hebben we computerprogramma’s die gesproken en handgeschreven woorden zeer nauwkeurig herkennen en we zien nu ook computers die worden bestuurd door middel van gebaren of door ze aan te raken.
In de loop van de tijd zullen we met computers op dezelfde manier omgaan als met mensen. We gebruiken nog steeds een toetsenbord en een muis als dat efficiënt is. Maar op andere momenten vertel je je apparaat wat je wilt dat het doet, of zwaai je gewoon met je hand.
De laatste belangrijke trend is die van de beeldschermen. Schermen en projectors worden goedkoper en lichter. Tegen de tijd dat de vijfde revolutie voorbij is, rond 2015, zullen er overal schermen zijn met een hoge resolutie. In plaats van apparaten die gekoppeld zijn aan ingebouwde schermen, koppelen we eenvoudig ons toestel aan het dichtstbijzijnde scherm of projecteren we de informatie op een willekeurig oppervlak.
Thuis
Vandaag gebruiken we op steeds meer plaatsen ICT. Op kantoor, thuis, maar ook in de auto, de winkel en de publieke ruimte. Toch is het gebruik nog steeds te ingewikkeld en gefragmenteerd. Denk alleen maar aan hoe moeilijk het is om al je apparaatjes en informatie te synchroniseren.
In de vijfde revolutie zal dit veranderen. Binnenkort kun je elk document, elke foto en elk mediabestand dat je hebt gemaakt en opgeslagen op elk apparaat oproepen, zonder te weten waar je het hebt opgeslagen. Ook software en andere diensten zijn direct toegankelijk.
Voor communicatie geldt hetzelfde. Met één klik kun je anderen direct bereiken, waar je ook bent. Communicatie zal ook naadloos wisselen tussen spraak, tekst en beeld. Stel dat je op je werk een mailwisseling met je collega begint; als je naar een vergadering loopt, switch je naar je mobiele telefoon, en tijdens de vergadering gaat dat gesprek automatisch over in de videoconferentie die al loopt.
De komende zeven jaren verandert ons denken over sociale interactie. Dit proces is al begonnen. Iedereen is vertrouwd met profielsites zoals MySpace en Facebook. Volgens een MTV-studie hebben jongeren van rond de 20 jaar gemiddeld 53 vrienden, waarvan ze er twintig nooit daadwerkelijk hebben ontmoet.
De vijfde revolutie geeft ons de mogelijkheid wereldwijde vraagstukken, die miljarden mensen raken, beter aan te pakken. In het onderwijs zullen eerdergenoemde factoren een grote rol spelen. Vandaag de dag kunnen bijna 400 miljoen kinderen niet naar school. Honderden miljoenen jongeren krijgen niet het onderwijs dat hen voorbereidt op hun toekomst. Deze tekortkomingen moeten worden benoemd. Maar we staan voor immense uitdagingen - overbevolkte scholen, achterhaalde leermethodes en een wereldwijd tekort aan gekwalificeerde onderwijzers.
Gezondheidszorg
Kern van het probleem is het vergroten van het bereik. Er zijn klaslokalen waar briljante leerkrachten hun kennis en kunde overbrengen op studenten. De uitdaging is om deze vaardigheden niet naar een paar, maar naar honderden miljoenen studenten uit te dragen. Techniek helpt ons hen te bereiken.
Technologie zal ook de gezondheidszorg efficiënter, effectiever en bereikbaarder maken. De vijfde revolutie zal ons ten slotte helpen om de klimaatsverandering het hoofd te kunnen bieden. Het is geen vraag of we moeten samenwerken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en om natuurlijke energiebronnen efficiënter te gebruiken. Software speelt in dat proces een cruciale rol.
De auteur is directeur van Microsoft.