Buffett: Amerikaanse economie in recessie
NEW YORK - De Amerikaanse economie bevindt zich feitelijk in een recessie. Dat beweerde de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett maandag in een interview met televisiezender CNBC.
Daarmee spreekt Buffett president Bush en Federal Reservevoorzitter Bernanke tegen, die beiden recent benadrukten dat er van een recessie nog geen sprake is.Buffetts beleggingsvehikel Berkshire Hathaway heeft meerderheidsbelangen in 76 bedrijven en ketens in zeer uiteenlopende sectoren. „Ik zie in alle sectoren afnemende activiteiten”, aldus Buffett. Hij maakte verder bekend dat hij zijn aanbod heeft ingetrokken om van drie grote obligatieverzekeraars gemeentelijke obligaties over te nemen.
Buffett kwam half februari met dat aanbod voor MBIA, Ambac Financial Group en Financial Guaranty Insurance Company, maar deze bedrijven reageerden niet enthousiast. Zij beschuldigden Buffett ervan wel hun solide obligatieportefeuilles te willen overnemen, maar niet de risicovolle portefeuilles waarin onder meer hypotheken zijn ondergebracht. „Men heeft niet gereageerd op mijn aanbod en dat is dientengevolge van tafel”, aldus Buffett.
De prijzen van olie en goud gingen maandag verder omhoog, voornamelijk als gevolg van de daling van de dollar. Voor een euro moet nu ruim anderhalve dollar (1,5274) worden neergeteld, een record. Aangezien olie en goud op de internationale markt (nog) worden afgerekend in dollars, stegen de prijzen voor deze twee grondstoffen. Olie noteerde maandag op de grondstoffenmarkt van New York 103,95 dollar en goud steeg tot 989,54 dollar per ounce (28,349 gram).
Dat de economische vertraging ook op andere terreinen doorwerkt, bleek maandag uit de Amerikaanse verkoopcijfers voor de auto-industrie. De drie grote Amerikaanse producenten verkochten in februari beduidend minder. General Motors noteerde op jaarbasis een achteruitgang van 16,3 procent, Ford ging met 10,6 procent achteruit en Chrysler zakte met 17,4 procent. Bij de Japanse producenten noteerde alleen Honda een bescheiden stijging van 0,7 procent. Nissan zakte met 2,9 procent en Toyota met 6,6 procent.