Binnenland

Zestig Nederlandse mariniers naar Tjsaad

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil zestig mariniers uitzenden voor de missie van de Europese Unie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Het is de bedoeling dat de militairen voor één jaar een verkenningseenheid vormen binnen een Iers bataljon in Tsjaad.

29 February 2008 23:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:35
Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.De Tweede Kamer gaf begin deze week aan zich zorgen te maken over de neutraliteit van de door Frankrijk geleide missie. Frankrijk steunt de regering van Tsjaad in haar conflict met de rebellen. Maar volgens Koenders is er geen reden tot zorg. „We hebben ons vergewist van de strikte neutraliteit van de missie.” De missie zal zich onpartijdig opstellen in het conflict tussen de regering en de rebellen in Tsjaad.

Er doen in totaal dertien landen mee aan de EU-missie Eufor die verkeert in de opbouwfase. Ruim 500 Europese militairen zijn al ter plekke. Vanaf maart arriveren meer militairen. In mei moeten 3700 militairen, van wie ongeveer de helft Fransen, operationeel zijn in het Midden-Afrikaanse gebied. Zij moeten daar onder meer bescherming bieden aan vluchtelingen en hulpverleners.

De missie moet zorgen voor stabiliteit in de grensgebieden met de West-Sudanese regio Darfur. In het gebied waar Eufor actief wordt, zitten ongeveer 250.000 vluchtelingen uit Darfur en 80.000 uit Tsjaad. Volgens Koenders is het een dramatische situatie. „Het is essentieel dat Nederland een bijdrage levert om die mensen te beschermen.”

Sinds het bezoek van Koenders en zijn collega Verhagen (Buitenlandse Zaken) begin februari aan West-Darfur is het geweld tussen regeringstroepen en rebellen weer toegenomen. Het Sudanese leger heeft ook dorpen gebombardeerd. Koenders noemde dit „onaanvaardbaar.” „Dit geweld maakt opnieuw duidelijk dat de bevolking en de vluchtelingen in Darfur snel meer bescherming nodig hebben”, aldus Verhagen. Nederland overweegt een bijdrage te leveren aan de vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie, die echter moeizaam van de grond komt.

Nederland besteedde vorig jaar ruim 6 miljoen euro aan humanitaire hulp voor vluchtelingen in Tsjaad en 2,6 miljoen euro in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dit jaar is 4 miljoen euro beschikbaar voor Tsjaad. De kosten van de EU-missie vallen ten laste van de begroting van Buitenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer