Binnenland

Meer tijd en geld voor huisartsen

De werkdruk van huisartsen zal in de nabije toekomst minder groot worden nu het kabinet 150 miljoen gulden heeft uitgetrokken voor modernisering van de huisartsenzorg. Dat geld wordt besteed aan het opzetten van speciale huisartsenposten, waar op onregelmatige uren huisartsen het werk van elkaar overnemen.

Van onze redactie politiek
30 November 2001 22:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Door deze regeling hoeft er maar één post per 200.000 tot 300.000 patiënten open te zijn. Assistenten staan de dienstdoende huisarts op een post bij. Ook werken er verpleegkundigen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers. Hierdoor loopt het aantal uren dat een huisarts maakt, sterk terug. Van deze centra draaien er al enkele in Nederland.

Verder wil het kabinet het inkomen van de huisarts scheiden van de kosten die hij moet maken. In het vervolg krijgt de huisarts naast een inkomen een bedrag voor beschikbaarheid en komen er kostendekkende tarieven voor de avond-, nacht- en weekenddiensten.

Het plan van het kabinet is een antwoord op de knelpunten in de huisartsenzorg. Veel jonge huisartsen willen graag parttime werken. In een eigen praktijk kan dat niet. Patiënten worden veeleisender, waardoor de werkdruk voor de huisartsen groter wordt. Ook doen zij veel werk dat net zo goed door een verpleegkundige of secretaresse gedaan kan worden.

Het is de bedoeling dat de nieuwe dienstenstructuur vanaf 1 juli 2002 in werking treedt. Er moeten dan veertig tot vijftig aparte voorzieningen gecreëerd worden, door het hele land verspreid, waarin huisartsen op een bepaalde manier met elkaar kunnen samenwerken en voor elkaar in kunnen vallen. Zo is er bijvoorbeeld een telefooncentrale en wordt vervoer centraal geregeld. Het geld dat hiervoor nodig is, 150 miljoen gulden, heeft het kabinet in de Zorgnota voor het komende jaar opgenomen.

Vergoeding
In het halfjaar dat tot 1 juli 2002 overbrugd moet worden, krijgen huisartsen waarschijnlijk een hogere vergoeding voor de avond-, nacht- en weekenddiensten. De zorgverzekeraars zijn bereid vanaf 1 januari de enkele tientallen miljoenen guldens die daarmee in die zes maanden gemoeid zijn, te betalen. Een woordvoerder van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland heeft dat vrijdagen bevestigd.

Hoe de vergoeding er precies uit komt te zien, wordt de komende maand bekeken. De tarieven voor werken buiten kantoortijd vormen al lange tijd een heet hangijzer tussen de zorgverzekeraars en huisartsen. Laatstgenoemden staakten daar in mei al drie dagen over.

Vanwege alle problemen in de huisartsenzorg dreigt per 1 januari een aantal huisartsen zijn contract met de zorgverzekeraars op te zeggen. Naast het probleem met de avond- en weekenddiensten bestaat er ook onvrede over een laag inkomen en de hoge werkdruk. Verder zijn er knelpunten rond de komst van praktijkverpleegkundigen en over de invoering van het elektronisch voorschrijfsysteem, waarmee huisartsen zinniger en zuiniger medicijnen moeten voorschrijven.

Eerst zien
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vindt het op zich positief dat de zorgverzekeraars met geld over de brug komen en blijkbaar „de ernst van de zaak inzien.” Maar een woordvoerder van de LHV wil het „eerst zien en dan geloven. Wij zijn formeel niet ingelicht en ook is niet duidelijk hoe de uitwerking zal zijn.”

Bovendien is het volgens de LHV nog geen uitgemaakte zaak dat een nieuwe dienstenstructuur de kwestie zal oplossen. „De huisartsenposten zijn bedoeld om de werkdruk te verlichten. Maar feitelijk staan huisartsen dan nog steeds voor 8 gulden per uur te werken buiten kantoortijd. Wij vinden dat dit een reële vergoeding moet worden, zodat de individuele huisarts er ook iets mee opschiet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer