Pas over vier jaar is het weer feest voor schrikkelaars
APELDOORN - Dat zij op 29 februari hun man het jawoord gaven, kan pas over vier jaar weer echt gevierd worden. Maar dat vinden Beline Kuiper-Verdouw en Martha Doeven-Dorst, die beiden op deze schrikkeldag in het huwelijksbootje stapten, geen probleem.
„We kregen in december de sleutel van ons huis”, vertelt Martha (23), die in het gemeentehuis van Woudenberg om 12.30 uur haar jawoord gaf aan haar kersverse man Edwin Doeven (36). „We wilden twee maandjes de tijd hebben om te klussen, dus kwamen we op 29 februari uit. Het is voor ons een aparte dag, maar meer ook niet.” Ook familie en echtgenoot vonden het prima.Een speciale reden heeft ook Beline Verdouw (28) niet. Zij beloofde om 11.30 uur op het gemeentehuis in Lisse de 38-jarige Ted Kuiper haar leven lang trouw te zijn. Het stel koos niet bewust voor de schrikkeldag. Sterker nog, het is door de nood gedwongen dat Beline vrijdag haar man het jawoord gaf. „Het was de enige dag dat de zaal nog vrij was.”
Verder zegt ze vrij nuchter te zijn. „We organiseren geen extra grote feesten, want het is bij ons iedere dag feest. We zijn niet van die idyllische mensen.”
Zeldzamer nog dan trouwen op schrikkeldag is jarig zijn op 29 februari - althans, als je een tweeling bent. De eeneiige schrikkeltweeling Ady en Rita Kortink uit Venlo richtte twintig jaar geleden dan ook de Vereniging van Schrikkeltweelingen op, waarvan al bij de oprichting duidelijk was dat de club nooit erg veel leden zou gaan tellen. „De vereniging bestaat nog steeds, maar we vieren onze verjaardag morgen gewoon samen met onze mannen”, zei Rita Kortink donderdag.
De schrikkelaars -zoals jarigen op schrikkeldag ook wel worden genoemd- die de afgelopen twintig jaar aan de verjaardagsfeestjes van de zusters Kortink deelnamen, vonden elkaar via advertenties in bladen als Libelle en Margriet. „Ady was met die zoektocht begonnen. We waren namelijk heel benieuwd of er meer schrikkeltweelingen waren”, vertelt Rita.
Maar de afgelopen jaren bleek er minder animo voor de vereniging. Op de drukste verjaardag kwamen er vijftien koppels, later waren dat er nog maar vier. „We organiseerden in het weekend voor of na onze echte verjaardag altijd een gezellige middag.” Na vijf schrikkelverjaardagen georganiseerd te hebben, mag de jongere generatie het nu overnemen, vindt Rita.
Hoewel de zusters Kortink hun verjaardag vrijdag zonder de vereniging vieren, maakten zij er toch een bijzondere dag van. Deze keer niet met schrikkeltweelingen, maar gewoon met schrikkeleenlingen. „We zijn naar een attractiepark geweest, waar een verjaardag speciaal voor schrikkeljarigen werd georganiseerd”, aldus Rita.
Wat is een schrikkeldag?
SCHRIKKELJAAR: Een jaar heeft normaal 365 dagen, een schrikkeljaar -eens in de vier jaar- telt er 366.
SCHRIKKELDAG: De schrikkeldag is 29 februari.
SCHRIKKEL: Het woord schrikkeljaar is terug te voeren op het Oudnederlandse woord ”scricken”. Dat betekent springen of met grote passen lopen.
TIJD: De tijd die de aarde nodig heeft om één keer om de zon te draaien (en alle seizoenen te doorlopen) noemen we een jaar. De tijd die de aarde nodig heeft om één keer om zijn as te draaien (en één cyclus van licht en donker te doorlopen) noemen we een dag.
AFWIJKING: Astronomische metingen laten zien dat een jaar 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1875 seconden duurt. In een jaar zitten dus eigenlijk 365,24218967 dagen. Daarom wordt eens in de vier jaar een extra dag ingevoerd.
JULIUS CAESAR: In het jaar 46 voor Christus voerde Julius Caesar al de juliaanse kalender in, met elke vier jaar een schrikkeljaar. Er werd van uitgegaan dat een jaar 365,25 dagen telt. Rond 730 na Christus was duidelijk dat in die benadering nog een foutje zit, maar daar werd voorlopig niets mee gedaan.
PAUS GREGORIUS: Paus Gregorius XIII bepaalde dat donderdag 4 oktober 1582 direct gevolgd zou worden door vrijdag 15 oktober 1582 om de fout in één keer goed te maken. Ook bepaalde hij dat er voortaan 97 schrikkeljaren in iedere periode van 400 jaar zouden zijn. Een gemiddeld jaar heeft dan 365,2425 dagen, een benadering die voldoende nauwkeurig is. Zijn ingreep stuitte wel op protest: veel mensen meenden dat zij door het overslaan van 5 tot en met 14 oktober 1582 tien dagen korter zouden leven.
KALENDER: De gregoriaanse kalender werd onmiddellijk overgenomen door Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Luxemburg. Korte tijd later volgden Duitsland en Nederland. Groot-Brittannië volgde in 1752 en de Sovjet-Unie pas in 1918.