Economie

Essent: Energie duurder door hoge kolenprijs

ARNHEM (ANP) - Essent verwacht dit jaar een opwaartse druk op de energieprijzen. Dit komt vooral door de sterke stijging van de prijzen voor kolen, die nodig zijn voor het stoken van de energiecentrales.

29 February 2008 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:35

Dit zei Essenttopman Michiel Boersma donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.Kolen kostten vorig jaar nog gemiddeld 60 tot 70 euro per ton. Nu is dat al 160 euro, aldus Boersma. De prijs is enorm gestegen door de grote vraag naar kolen in landen als China en India.

Essent verlaagde zijn energieprijzen voor huishoudens vorig jaar juli nog met ongeveer 7,5 procent. Begin dit jaar volgde een prijsstijging van gemiddeld 3,8 procent.

Consumenten merken de hoge energieprijzen al bij de benzinepompen. Automobilisten betalen recordbedragen voor een liter benzine. De prijs van een vat olie bevindt zich rond het recordniveau van 100 dollar.

De energiehonger van China heeft voor Essent ook op een ander gebied gevolgen. Het concern schrapte vorig jaar de bouw van een nieuwe centrale in Bremen omdat de kosten te hoog zouden uitvallen, een gevolg van de grote vraag naar werktuigbouwkundigen. „De prijzen voor de bouw van nieuwe centrales rijzen de pan uit. China maakt een inhaalslag. Daar wordt bij wijze van spreken dagelijks een nieuwe centrale opgeleverd”, aldus financieel directeur Rinse de Jong.

Het besluit om de bouw van de Duitse centrale niet door te zetten, kostte Essent vorig jaar ongeveer 25 miljoen euro. Het energiebedrijf was verder bijna 40 miljoen euro kwijt aan advieskosten voor de mislukte fusiebesprekingen met Nuon en het besluit van de politiek om de splitsing van energieconcerns in leverings- en productiebedrijven en netwerkbedrijven door te zetten.

Essent kon desondanks een forse winststijging boeken. De winst uit voortgezette activiteiten steeg met 41 procent tot 832 miljoen euro. Inclusief de opbrengst uit de verkoop van de kabeltv-tak (bijna 1,8 miljard euro) bedroeg de winst 2,6 miljard euro. De omzet nam met bijna 15 procent toe tot 7,38 miljard euro, dankzij een gestegen verkoop van elektriciteit en gas.

Topman Boersma zei niet te verwachten dat het fusieoverleg met Nuon wordt hervat. Beide energiebedrijven maakten in september vorig jaar bekend hun aangekondigde fusie niet door te zetten. Volgens Boersma is de kans „heel erg klein” dat er nog een „nationale energiekampioen” ontstaat. Halverwege dit jaar wil Essent duidelijkheid geven over zijn strategie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer