De Jager bestrijdt beeld belastingparadijs
DEN HAAG (ANP) – De fiscale wetgeving bevat geen mazen meer die het voor grote in Nederland gevestigde bedrijven eenvoudig maakt om onder het betalen van belasting over hier behaalde winst uit te komen.
Staatssecretaris De Jager (Financiën) maakte dat donderdag duidelijk tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Vooral SP en GroenLinks toonden zich bezorgd over berichten over Nederland als een soort belastingparadijs waar ondanks recente reparatiemaatregelen slechts vijf van de 23 beursgenoteerde bedrijven winstbelasting zouden betalen.„Dat wil ik krachtig bestrijden", aldus De Jager. Volgens hem zijn er juist „heel erg weinig" bedrijven die structureel geen belasting betalen. Het gaat dan om bedrijven die internationaal actief zijn en in landen met een fiscaal aantrekkelijker klimaat hun activiteiten laten belasten. Een vorig jaar geconstateerd lek in de nieuwe wetgeving voor winstbelasting is volgens De Jager meteen gedicht. Grote bedrijven betalen in Nederland nu een heffing van 25,5 procent over de behaalde winst.
De ontwikkeling dat de belastingafdracht hier uitgehold wordt omdat internationaal actieve bedrijven gebruikmaken van de tariefsverschillen tussen landen, baart De Jager overigens wel zorgen. Het kan volgens hem noodzakelijk worden dat het kabinet nadenkt over maatregelen als de „evenwichtige verdeling" van belastingafdracht tussen grote en kleine bedrijven in Nederland verdwijnt.
Het aandeel van de 23 bij de AEX genoteerde bedrijven loopt op tot 10 procent van de opbrengst winstbelasting. Voor dit jaar is 1,8 miljard euro aan voorlopige aanslagen opgelegd. Vorig jaar was dat 1,3 miljard. De laatste jaren nam het aandeel van de grote bedrijven in de totale opbrengst van de winstbelasting wel af.
De Jager noemde het tijdens het debat „ongewenst" dat ambtenaren van de Belastingdienst vorige week anoniem via NRC Handelsblad over het ontduiken van winstbelasting hebben gesproken.