„Diaconaat is geen kerkelijk lokaas”
„Diaconaat mag nooit gebruikt worden als lokaas om mensen in de kerk te krijgen. Wie mensen wil lokken, moet dat met het Woord zelf doen. Daardoor wil God met Zijn Geest werken.” Dat zei ir. Raymond Warnaar zaterdag op een diaconale conferentie in Guayaquil (Ecuador). „Alleen als volgelingen, als leerlingen en als getuigen van Hem Die ons eerst barmhartigheid bewezen heeft, mogen wij diaconaal met elkaar bewogen zijn.”
De diaconale stichting Esteban, die in 1999 ontstaan is vanuit het zendingswerk van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) in Ecuador, hield zaterdag haar eerste diaconale conferentie in Guayaquil. Het hoofdthema van de conferentie ”Op weg naar een diaconaal ontwaken” was gericht op het bewustmaking van de participerende kerken met betrekking tot hun diaconale verantwoordelijkheden. Ruim vijftig kerkelijke gemeenten waren voor deze conferentie uitgenodigd.
De predikant R. Rodríguez (Guayaquil), rector van de Alianza-bijbelschool en tevens bestuurslid van de stichting Esteban, schetste inhoud en betekenis van het diaconaat onder het volk Israël in het Oude Testament. „Die periode werd gekenmerkt door aanklachten van psalmisten en profeten tegen de ongerechtigheid en onbarmhartigheid vanwege het verlaten van Gods geboden.” De inleider trok parallellen met de situatie in Ecuador, waar ondanks de aanwezigheid van vele kerkelijke denominaties de ongelijkheid in de maatschappij steeds grotere vormen aanneemt. „Dat is een situatie waarop vele Ecuadoraanse kerken nauwelijks antwoord weten te geven.”
De predikant zag twee tegenovergestelde bewegingen: aan de ene kant het overmoedige hyperactivisme van de zogenaamde vrijheidsbewegingen om vanuit een verengde bijbeluitleg op zoek te gaan naar een harmonieuze samenleving. En aan de andere kant, met name binnen de pinksterbeweging, de vlucht in het mystieke, in het spirituele en in het emotionele.
Ds. Rodríguez riep de kerken op terug te keren naar Jeruzalem. „Daar waar de Heere Jezus gewandeld heeft, niet om gediend te worden, maar om te dienen. Alleen door het kennen van Hem en door het leven uit en het bestuderen van Zijn Woord, kunnen we vandaag leren ook naar elkaar om te zien.”
De algemeen coördinator van het diaconale werk van de ZGG in Ecuador, Raymond Warnaar, wees op een aantal valkuilen van de hedendaagse diaconale praktijk. „Kerkelijk diaconaat kan gemakkelijk bezoedeld worden door er een zwaar stempel op te zetten van sociale activiteiten. Dan blijven we in het horizontale steken en zijn we niet anders dan de lokale rotaryclub. Diaconaat moet ter ere van God dienstbaar te zijn aan Zijn schepping.”
In het conditioneel stellen van het diaconaat (diaconaat gebruiken als lokaas bij evangelisatiedoeleinden) zag Warnaar ook een valkuil. „Wie mensen wil lokken, moet dat met het Woord zelf doen. Daardoor wil God met Zijn Geest werken. De bekende drieslag ”teaching, preaching and healing” (Matth. 9:35) in het leven van de Heere Jezus geeft ons ook vandaag als kerken de juiste prioriteiten voor het gemeente-zijn.”
De stichting Esteban is opgezet om de Ecuadoraanse kerken bewust te maken van hun diaconale verantwoordelijkheid. Behalve de lokale reformatorische presbyteriaanse gemeenten zijn ook andere bijbelgetrouwe kerken bij het stichtingswerk betrokken.