Binnenland

Orthodoxie onder vuur in homodebat

DEN HAAG - Orthodoxe groeperingen en scholen komen naar verwachting donderdag onder vuur te liggen tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer over homo-emancipatie.

27 February 2008 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:34

Op 9 november stelde het kabinet de nota ”Gewoon homo-zijn” vast. Daarin staan maatregelen om discriminatie en geweld tegen homoseksuelen krachtig te bestrijden. Ook wil de regering respect voor verschillen tussen mensen.Een kernpunt uit de nota is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in orthodoxe levensbeschouwelijke kringen en etnische groeperingen. De sociale acceptatie is daar volgens het kabinet ondermaats. Op scholen zouden jongeren veelal negatief staan tegenover homoseksuelen. Voor het homo-emancipatiebeleid is dit jaar 2,5 miljoen euro beschikbaar.

In een interview met deze krant gaf Plasterk aan dat hij scholen niet wil dwingen tot lessen over acceptatie van homoseksualiteit. Het onderwerp moet in het middelbaar onderwijs wel ter sprake komen. De manier waarop mogen de scholen bepalen. „We hebben geen gedachtepolitie”, aldus de bewindsman.

Advies
De meeste fracties plaatsen donderdag naar verwachting kritische kantekeningen bij het standpunt van de bewindsman. Tijdens een rondetafelgesprek over de nota, eind vorige maand, adviseerden vrijwel alle belangenorganisaties het belang om via scholen de doelstellingen over sociale acceptatie van homoseksualiteit te verwezenlijken.

Ook de positie van het bijzonder onderwijs zelf komt ter sprake. In de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) is een uitzonderingsbepaling opgenomen voor christelijke instellingen die op grond van hun geloofsovertuiging praktiserende homo’s willen weren. Aanvankelijk zou dit onderwerp vandaag ter sprake komen tijdens een commissievergadering over de brief van de Europese commissaris Spidla, waar enkele weken geleden ophef over ontstond. De Europese Commissie zou moeite hebben met deze en andere bepalingen uit de AWGB. Het debat hierover is echter uitgesteld. Maar de uitzonderingsbepaling komt morgen wel aan de orde.

Ook in het kabinet komt de uitzonderingsbepaling nog ter sprake. Er ligt een evaluatie van de wet en daarover wil de regering nog voor de zomer een standpunt bepalen. SP, VVD, GroenLinks en D66 willen het liefst af van de uitzonderingsbepaling. D66-Kamerlid Van der Ham heeft er geen vertrouwen in dat het kabinet de bepaling schrapt. Daarom komt hij zelf met een initiatiefwetsvoorstel om de AWGB zo te veranderen dat bijvoorbeeld scholen geen homoseksuele docenten mogen weigeren die uitkomen voor hun geaardheid.

Lauw
Om een Kamermeerderheid voor het D66-voorstel te krijgen, is de steun van de PvdA nodig. In hun verkiezingsprogramma stonden de socialisten hier weliswaar sympathiek tegenover, maar de reactie van het kamerlid Timmer op het D66-plan was enkele weken geleden vrij terughoudend. De verwachting is dat de fracties Timmer op dit punt het vuur na aan de schenen leggen.

In de Kamer bestaat ook sympathie voor het voorstel van de homolobby om de centra voor jeugd en gezin een rol te laten spelen bij coming-outprogramma’s voor jongeren onder de zestien jaar. Mogelijk dat minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin dit onderwerp op zijn bordje krijgt.

Het is niet denkbeeldig dat de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren tegen het sluiten van zogeheten homohuwelijken aan de orde komt. Het kabinet heeft een beschermende bepaling in petto voor degenen die al trouwambtenaar zijn en vanwege hun overtuiging in de problemen komen. In de politiek en bij veel homobelangenorganisaties bestaan bezwaren tegen deze beschermende maatregel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer