Economie

Vossenplaag leidt tot alpacaboerderij

MEEDEN - Een vossenplaag zorgde ervoor dat het weitje naast hun boerderij leeg raakte: pauwen, eenden en kippen weg. De zoektocht van Gert en Margreet Joling naar andere huisdieren eindigde bij de alpaca. Inmiddels fokken ze de beesten op hun alpacaranch.

27 February 2008 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:34
MEEDEN – De eerste alpaca’s, familie van de lama, kocht het echtpaar Joling in België. „Een alpaca van A kwaliteit, die nodig is om door te fokken, kost tussen de 5000 en de 6000 euro. De prijs van een goede hengst is drie keer zo hoog.” Foto RD
MEEDEN – De eerste alpaca’s, familie van de lama, kocht het echtpaar Joling in België. „Een alpaca van A kwaliteit, die nodig is om door te fokken, kost tussen de 5000 en de 6000 euro. De prijs van een goede hengst is drie keer zo hoog.” Foto RD

De alpaca is een dier dat niet veel voorkomt in Nederland. „In ons land en in België leven er ongeveer 1500. Twee derde deel daarvan is hobbydier; maar een paar honderd zijn van A-kwaliteit, die nodig is om door te fokken”, zegt Gert Joling.De alpaca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In Peru leeft 95 procent van de wereldpopulatie. Margreet: „De bergboertjes daar gebruiken alles van de alpaca, zelfs het vlees. Het dier is de tamme afstammeling van de wilde vincunja. Ze leven in Peru in kuddes van soms wel duizenden dieren en zijn allemaal eigendom van een boerenfamilie.”

De alpaca behoort, net als de lama, tot de kameelachtigen. Gert: „Pas sinds 2001 is door DNA-onderzoek bekend dat hij niet van de lama afstamt.” Verschillen tussen de beide diersoorten zijn wel zichtbaar, zegt Margreet. „De schofthoogte van de alpaca mag niet hoger zijn dan 1 meter. Ook hebben lama’s banaanvormige oren.”

De zoektocht van het echtpaar Joling uit het Groningse Meeden startte in 2005. Een jaar later kochten ze de eerste dieren. „Voor de eerste aankoop hebben we ons goed laten informeren over het dier. Er zit veel verschil tussen fokkers. Veel doen het als hobby, er is maar een handjevol profs.”

De eerste alpaca’s kochten de Jolings in België. Margreet: „Later schaften we nog een aantal in Duitsland aan, waar men al veel verder is met het fokken van de dieren. Een alpaca van A-kwaliteit kost tussen de 5000 en de 6000 euro. De prijs van een goede hengst is drie keer zo hoog.” Die kocht het echtpaar Joling vorig jaar, toen er een vervoersverbod was. „Om toch te kunnen fokken, hadden we een hengst nodig.”

Op de alpacaranch lopen zestien dieren rond, waaronder zes jongen. „Het duurt wel even voordat je zo veel dieren hebt. De draagtijd van een alpaca is elf en een halve maand en een merrie is na anderhalf jaar vruchtbaar en krijgt één jong tegelijk.”

Inmiddels fokken de Jolings ook voor anderen. Gert: „We kregen veel vraag naar alpaca’s van A-kwaliteit, maar willen ook zelf uitbreiden. We hebben ook een akkerbouwbedrijf van 80 hectare en een boomkwekerij, dus we hoeven er niet helemaal van te leven.”

De Jolings houden de alpaca’s niet alleen voor de fokkerij. „Ook de wolproductie is belangrijk”, zegt de Groningse. „Een dier wordt elk jaar geschoren, wat zo’n 3 tot 5 kilo wol oplevert. Alpacawol is een van de beste soorten en veel sterker dan een schapenvacht. We leveren het vooral aan thuisspinners in Nederland.”

„Alpaca’s zijn nieuwsgierige dieren en trekken ook mensen aan”, aldus Margreet, die lesgeeft in het speciaal basisonderwijs. „Het geven van therapie met behulp van alpaca is daarom goed mogelijk. Door met het dier om te gaan, kunnen autisten bijvoorbeeld tot betere communicatie komen.”

De Groningse alpacahouders zetten zich in om de diersoort meer bekendheid te geven. „Goede voorlichting is belangrijk”, aldus de Groninger. „Informatie over het dier is bijna alleen in andere talen beschikbaar. We geven daarom een gratis digitale nieuwsbrief uit en organiseren cursussen.”

Reden om naar buiten te treden, is voor de Jolings niet alleen klantenbinding. „We willen voorkomen dat mensen impulsaankopen doen waar ze later spijt van krijgen. Daarnaast blijft de kwaliteit van de Nederlandse alpacapopulatie hoog als kopers meer kennis van het dier hebben.”

Sinds vorig jaar organiseren Gert en Margreet Joling de cursussen. „We startten toen met een scheerworkshop. Een paar weken geleden was er een introductiecursus voor beginners en geïnteresseerden. Verder komen binnenkort de verzorging van het veulen en het fokken aan de orde.”

Een alpaca is niet moeilijk te houden. „Ze zijn gewend aan de extreme omstandigheden van het Zuid-Amerikaanse hoogland. Als de stal aan drie zijkanten dicht is, zijn de dieren tevreden. Verder zijn ze hygiënisch: ze hebben in een hoek van de wei hun toilet”, aldus de Jolings.

Binnenkort vindt in Nederland de eerst alpacashow plaats, die de Jolings met twee andere fokkers organiseren. Gert: „Een Australisch jurylid keurt de beesten en let daarbij vooral op bouw en wolkwaliteit. Er zijn tot nu toe 113 dieren ingeschreven. Daarmee is het meteen een van de grootste shows van Europa.

Alpaca’s zijn bijzondere dieren. Ze zijn goed te houden in combinatie met andere dieren. In Australië worden ze met schapen gehouden ter bescherming van de kudde. Ze houden roofdieren op afstand.”

www.alpaca-ranch.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer