Medvedev wil geen seniele president Verenigde Staten
MOSKOU (AP) - De gedoodverfde volgende Russische president, Dmitri Medvedev, is bereid met welke toekomstige Amerikaanse president dan ook samen te werken. Maar hij hoopt dat hij (of zij) niet vastzit in het verleden en geen „semiseniele opvattingen” heeft.
Medvedev, momenteel eerste vicepremier, zei dat Washington en Moskou veel gezamenlijke belangen hebben, zoals de strijd tegen terrorisme en het sussen van regionale conflicten, meldden Russische persbureaus. En natuurlijk werkt Rusland samen met de toekomstige Amerikaanse president, zei Medvedev.„Hoewel het natuurlijk makkelijker samenwerken is met mensen die moderne standpunten hebben dan met diegenen die de schittering van het verleden in hun ogen hebben en die zulke semiseniele opvattingen vaak uitdragen”, voegde hij eraan toe. Het was niet duidelijk of hij specifiek refereerde aan een van de overgebleven serieuze presidentskandidaten in de Verenigde Staten: Hillary Clinton, Barack Obama en John McCain.
Onder Vladimir Poetin, die Medvedev naar voren heeft geschoven met als gevolg dat de verkiezingsoverwinning hem zondag nauwelijks kan ontgaan, zijn de betrekkingen tussen Rusland en de VS aanzienlijk verslechterd. Rusland is kwaad over het raketschild dat de VS mogelijk in Oost-Europa plaatsen, omdat het een bedreiging voor Rusland vormt. De VS zeggen dat het schild gericht is tegen een eventuele Iraanse raketaanval.
De Russische oppositie roert zich in de aanloop naar de verkiezingen. Het Westen moet Medvedev niet uitnodigen voor de G8-top later dit jaar in Japan, zei oud-schaakkampioen en oppositieleider Gary Kasparov. Een uitnodiging komt neer op erkenning van het ’misdadige verkiezingsproces’, zei Kasparov. Het Westen moet Medvedev volgens hem links laten liggen.
Kasparov zelf boycot de verkiezingen. Voor de dag erop heeft Kasparov twee demonstraties georganiseerd tegen de Russische regering, die volgens hem in feite een monarchie is. De autoriteiten sloten Kasparov op formele grond uit van deelname aan de verkiezingen.
Mensenrechtenactivist Sergej Kovaljov noemde de verkiezingen in een open brief aan Poetin „een smakeloze farce”. Rusland bevindt zich op „een doodlopende weg waarvandaan geen enkele route naar democratie leidt”, zei Kovaljov. Amnesty International hekelde de inperkingen van de vrijheid van meningsuiting in de aanloop naar de verkiezingen; de staatstelevisie bijvoorbeeld besteedt bijna alleen aandacht aan Medvedev. Het is de laatste jaren steeds moeilijker om in Rusland een kritisch geluid te laten horen, zei Amnesty.