Parlementvaria
Het Historisch Nieuwsblad interviewt in het jongste nummer SGP-fractievoorzitter Van der Vlies over de waardigheid van Kamerleden. De nestor van de Tweede Kamer stelt dat „mannen van gezag” nog maar dun gezaaid zijn. „Toen ik in 1981 de Kamer binnenkwam, waren er mensen waar ik als jongeling tegenop keek. Voorzitter Dick Dolman bijvoorbeeld, die straalde gezag uit.”
Van der Vlies maakt in het vraaggesprek ook kritische opmerkingen over de kleding van zijn collega’s: „Ik zeg niet dat iedereen in driedeling pak moet rondlopen, maar soms lijkt het wel of Kamerleden rechtstreeks van een camping komen. Ik denk dat als mensen dat zien op televisie, ze denken: wat is dat voor een zooitje ongeregeld?”Krasse taal voor Van der Vlies, maar zijn opmerkingen zijn veel mensen uit het hart gegrepen. Op elke website waar de uitspraken van Van der Vlies staan weergegeven en er mogelijkheden zijn voor reacties, gebruiken burgers die gretig.
Een enkeling is negatief en denkt dat uiterlijk helemaal niet belangrijk is en dat het alleen maar gaat over de manier waarop politici hun werk doen. „Ik zou willen dat die Bas deed waar hij voor aangesteld was. Volgens mij was hij niet de moderedacteur van de Privé”, zo schampert iemand.
Maar over het algemeen zijn de reacties positief. „Volgende keer de Koningin in een jeansbroek tijdens prinsjesdag? Balkenende met een hanenkam? De politie getooid als kraker? Rechters als punkers? En Kamerleden met boerka’s? Nee; uiterlijk is ook belangrijk.” En Glenn uit Groningen zegt: „Voor het eerst ben ik het met hem eens.”
Zesjescultuur
Het kabinet zit een jaar in het zadel en dat leidt tot een lange reeks van beoordelingen. Dat de oppositiepartijen kritisch zijn, is logisch. De VVD-fractie presenteerde vorige week het ”CDA draaiboek” en een betuttelingsindex. De VVD-jongeren vinden dat bijna het gehele kabinet-Balkenende IV een „dikke onvoldoende verdient.” Vooral minister Vogelaar moet het ontgelden. Haar wijkenaanpak, „haar gestuntel” met woningcorporaties en het gebrek aan integratiebeleid noemt de JOVD „beschamend.”
Maar ook uit het kamp van de regeringsfracties stromen de reacties binnen: positief én negatief. Opmerkelijk is de reactie van Rob Tielman en Kees Waagmeester, leden van het Trefpunt van socialisme en levensovertuiging in de PvdA. Zij stellen dat een coalitie van hun partij met de ChristenUnie positief is. Van voorspelde zedenmeesterij en benepenheid is weinig uitgekomen. Op het gebied van homorechten, vrouwenrechten, seksuele vrijheid, pornografie, abortus en euthanasie; op al deze terreinen kan de PvdA in deze coalitie „heel goed vorm geven aan haar beginsel van positieve vrijheid.”
Niet minder opmerkelijk is de kritische houding van de CDA-jongeren. Volgens hen verdient het kabinet „een mager zesje.” Net als bij de JOVD moet ook hier minister Vogelaar het ontgelden: „Ze knuffelt alles bij elkaar. Het CDA-profiel op integratie is volledig verschoten.”
Zo’n mager zesje; dat zal premier en CDA-leider Balkenende niet leuk vinden. Hij hekelde dit najaar juist „de zesjescultuur” in de samenleving.
GV
Minister van Ruimte
CDA’er Elco Brinkman gold altijd als een vooraanstaand en ambitieus politicus. In de jaren zeventig maakte hij snel carrière als ambtenaar en al op jonge leeftijd werd hij minister in het eerste kabinet-Lubbers. Deze maand is Brinkman, inmiddels voorzitter van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland, zestig jaar geworden. Tijd om meer te genieten van zijn kleinkinderen, vindt hijzelf.
Maar één ambitie heeft hij nog wel, zo vertelde hij vorige week aan het Nederlands Dagblad: „In het volgende kabinet wil ik minister van Ruimte worden, waarin de ministeries van Landbouw en Natuur, VROM, Verkeer en Waterstaat worden samengevoegd. Die samenvoeging wordt hoog tijd, en als ik dat voorstel, wil ik daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen.”
Brinkman wil dan het liefst minister van Ruimte worden in een zakenkabinet. Zo’n kabinet bestaat uit vakministers zonder partijbinding. Dat scheelt een hoop stroperigheid, denkt hij. „Elke oplossing verzandt nu in een eindeloze ideologische discussie. Maar de bierkenner moet weer baas worden over de bierbrouwerij.”
En passant geeft hij de grote partijen in het midden, CDA, PvdA en VVD, nog een sneer. Die kunnen volgens hem geen beslissingen nemen. „De VVD is bang voor Wilders en Verdonk, de PvdA is bang voor de SP. Daarmee verzanden de drie partijen in krampachtigheid en worden er geen belangrijke beslissingen genomen.”
PJD
Opzwepen
Bijna tien jaar is ze al Kamerlid, maar pas nu staat ze echt in de schijnwerpers. Mariëtte Hamer leidt tijdelijk de PvdA-fractie in de Tweede Kamer omdat fractievoorzitter Tichelaar revalideert na een hartoperatie. Dagblad Trouw portretteerde haar vorige week. Partijgenoten zijn lovend over de waarnemend fractievoorzitter. „Normaal vergaderen we in een kring, maar de eerste vergadering nadat we hoorden dat Tichelaar was geopereerd, ging Mariëtte ín de kring staan om met een microfoon de discussie te leiden”, aldus PvdA-Kamerlid Gill’ard.
Vicepartijvoorzitter Hamming laat zich ook positief uit over Hamer. „Ze is geliefder geworden. Binnen de partij ligt ze beter dan vroeger.” Ze is volgens hem ook „geweldig gegroeid.” Vroeger was ze te weinig zichtbaar, licht hij toe. „Nu durft ze echt op haar strepen te gaan staan.”
Een ware publiekslieveling met het charisma van PvdA-partijleider Bos is Hamer echter nog lang niet. Ze heeft nog steeds meer weg van de lerares die ze vroeger was. Dat bleek wel op het feestje dat de PvdA onlangs organiseerde omdat het kabinet-Balkenende IV een jaar draait. Ze poogde het publiek manmoedig op te zwepen door het tot drie keer toe te vragen de campagneslogan ”Yes, we can” van de Amerikaanse presidentskandidaat Obama te scanderen. Tot veel enthousiasme leidde dat niet. Zou de PvdA-fractie vatbaarder zijn voor zulke peptalk?
KdG
Agenda
De Tweede Kamer debatteert dinsdag onder meer over de oorzaken van een brand in het Catshuis waarbij enkele jaren geleden een bouwvakker om het leven kwam. Donderdag is het belangrijkste onderwerp het verstrekken van gratis schoolboeken. Die dag staat er ook een commissievergadering over homo-emancipatie op de agenda.