Ruim vijftig mariniers naar Tsjaad
DEN HAAG - Het kabinet zal binnenkort besluiten vijftig tot zestig mariniers te leveren aan de EU-missie in Tsjaad, melden bronnen in Den Haag. Minister Van Middelkoop van Defensie voelt wel iets voor een missie ten behoeve van christenen in Sudan.
De EU-missie in Tsjaad, momenteel in de opbouwfase, moet zorgen voor stabiliteit in het oostelijke deel van dat land. Dat grenst aan de West-Sudanese regio Darfur. Daar zijn door geweld 200.000 mensen omgekomen en ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. In het gebied waar de EU-vredesmacht actief wordt, zitten ongeveer 450.000 vluchtelingen.Het kabinetsbesluit over een militaire bijdrage aan de EU-missie laat al lang op zich wachten. De missie is weliswaar nog maar net van start gegaan, maar had eigenlijk vorig najaar al actief moeten zijn. Het oorspronkelijke verzoek aan Nederland om twee pelotons gevechtsmilitairen te leveren is gewijzigd, waarna Defensie en Buitenlandse Zaken het hele voorbereidingsproces moesten overdoen.
Het is nog onduidelijk hoe groot de steun is in de Tweede Kamer. Vakbonden voor defensiepersoneel zijn zeer kritisch, omdat ze vinden dat nog een missie een hele grote druk op de krijgsmacht legt.
Minister Van Middelkoop van Defensie zei zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad dat hij „iets warmer wordt” bij de gedachte ooit nog eens de christenen in Sudan te kunnen helpen. De bewindsman wijst erop dat de Nederlandse krijgsmacht tot nu toe in Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan steeds actief is geweest ter bescherming van moslims. Van Middelkoop vindt dat het iets „bitters” heeft dat die inzet in islamitische landen zo weinig wordt erkend en gewaardeerd.
Inzet van de krijgsmacht in Afrika is een grote wens van coalitiepartij PvdA, maar heeft ook de warme steun van Van Middelkoop. „Je kunt niet zomaar een heel werelddeel verwaarlozen.”
Het vertrouwen dat Nederlanders stellen in de missie in Afghanistan is de afgelopen maand flink afgenomen, blijkt uit de maandelijkse opiniepeiling door defensie. Zo vertrouwt 35 procent van de ondervraagde Nederlanders erop dat de Nederlandse militairen zijn opgewassen tegen de talibanstrijders. In januari was dat nog 53 procent. Ook het percentage dat denkt dat de missie zal bijdragen aan de wederopbouw in het land is gedaald: van 47 naar 32. Deze onderdelen zijn nog niet zo laag geweest sinds defensie met de peiling begon vanaf het begin van de ISAF-missie in Uruzgan in augustus 2006. Het aantal voorstanders van de missie is iets gezakt: van 40 naar 36 procent.