Eerste akkoord in België over staatshervorming
Belgische politieke partijen zijn het eens geworden over overdracht van meer bevoegdheden naar de deelstaten. Vlaanderen en Wallonië mogen voortaan zelf beslissen over delen van economisch en industrieel beleid, huisvestings–, verkeers– en landbouwbeleid.
Onderhandelaars, onder wie premier Guy Verhofstadt, hebben een akkoord bereikt in de nacht van zondag en maandag. Nog deze week moet de regering zich uitspreken.In de zomer wil de regering al een tweede pakket hervormingen afronden. Die lijst is nog niet precies vastgelegd, maar gaat onder meer over overdracht van arbeidsmarktbeleid en gezondheidsbeleid.
De regering bespreekt dan ook het laten samenvallen van deelstaat– en federale verkiezingen. De verkiezingen lopen nu twee jaar uiteen: politici zijn daardoor bijna voortdurend campagne aan het voeren en durven zelden harde besluiten te nemen.
De Belgische staatshervorming was sinds juni inzet van heftige onderhandelingen tussen Vlamingen en Walen. De Vlamingen eisten meer bevoegdheden voor hun deelstaat, vooral gesteund door de verkiezingswinst van partijen als CD&V/N–VA. Het Vlaams Belang streeft al langer naar een republiek Vlaanderen.
De Walen willen de federale Belgische staat echter zo min mogelijk uithollen, omdat ze afhankelijk zijn van veel geld van de federale overheid.
De besprekingen zijn in een stroomversnelling gekomen nadat premier Verhofstadt de leiding overnam van formateur Yves Leterme (CD&V). Dat gebeurde op verzoek van koning Albert II, die de aanslepende kabinetsformatie te lang vond duren. Leterme ligt momenteel in het ziekenhuis met een maagdarmbloeding. Hij is slechts zijdelings per gsm betrokken bij het overleg.