Politiek

Slob wil geen debat meer over ontslagrecht

DEN HAAG - De ChristenUnie wil deze kabinetsperiode niet meer over het ontslagrecht praten. Dat zegt fractievoorzitter Slob zaterdag in een interview met deze krant. De PvdA steunt zijn pleidooi, het CDA niet.

Redactie politiek
22 February 2008 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:34
Arie Slob
Arie Slob

De felle discussie die de coalitie dit najaar over het ontslagrecht voerde, is voor Slob een voorbeeld van hoe het niet moet. „We zijn het eens over de doelstelling om 200.000 mensen die langs de kant staan, weer aan het werk te krijgen. Laten we onze energie steken in instrumenten die daaraan daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren. Ik wil deze kabinetsperiode niet meer over het ontslagrecht praten”, stelt Slob in het interview, waarin hij terugkijkt op een jaar kabinetsdeelname door de CU.Ook als de commissie-Bakker, die in opdracht van het kabinet de mogelijkheden voor vergroting van de arbeidsdeelname bekijkt, met een voorstel komt om het ontslagrecht te versoepelen, weigert Slob het debat daarover opnieuw aan te gaan: „We moeten niet dezelfde rondjes gaan schaatsen. Dat is niet zinvol in de politiek.”

PvdA-vicefractievoorzitter Hamer ondersteunt het pleidooi van Slob. Voor haar is „het boek over het ontslagrecht al eind vorig jaar gesloten.” Volgens Hamer moet het kabinet nu alles op alles zetten om mensen aan de slag te helpen. „De versoepeling van het ontslagrecht helpt daar niet bij”, aldus de vicefractievoorzitter.

CDA-Kamerlid Van Hijum vindt de opmerkingen van Slob „erg jammer” en „voorbarig.” Hij wijst erop dat er in het regeerakkoord afspraken zijn gemaakt over mogelijke versoepelingen van het ontslagrecht. Ook heeft de commissie-Bakker een vrije opdracht gekregen. „Het lijkt me verstandig om eerst het advies maar eens af te wachten”, aldus het CDA-Kamerlid.

In het najaar liepen de gemoederen in de coalitie over het ontslagrecht hoog op. Het CDA was voor versoepeling, PvdA en ChristenUnie waren tegen. Omdat het kabinet er niet uitkwam, is besloten een commissie in te stellen. Die moet voor de zomer haar eindrapport presenteren.

In het vraaggesprek haalt Slob scherp uit naar EO-directeur Knevel. Die zei enkele weken geleden dat er bij de ChristenUnie sprake is van een paradigmashift, een principiële aardverschuiving. Slob: „Ik denk dat er meer sprake is van een paradigmashift in de opvattingen van Andries Knevel zelf, dan dat er sprake is van een aardverschuiving bij de ChristenUnie.”

Verder bekritiseert Slob premier Balkenende. De minister-president weigerde zich te scharen achter het moreel appel van minister Rouvoet aan de publieke omroepen om de omstreden pornofilm ”Deep Throat” niet uit te zenden. „De premier heeft een kans laten liggen. Er was alle aanleiding voor een dergelijk appel”, zo zegt Slob.

In de richting van de SGP zegt de ChristenUniefractievoorzitter dat ze niet alleen kritiek moet oefenen, maar ook de positieve punten van kabinetsdeelname door de CU moet benoemen: „Het is de plicht van Van der Vlies en Van der Staaij om ons scherp te houden. Terechte kritiek mogen de staatkundig gereformeerde broeders altijd leveren, maar laten ze ook royaal de zegeningen tellen. Zeggen dat er niets verandert, is politieke tactiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer