Economie

Kleine vogel moet wijken voor grote

SCHIPHOL - Boeren krijgen geld voor ganzen die ze opvangen op hun land. Behalve op en rond Schiphol. Daar prikken ze zelfs de eieren van de dieren door.

Redactie economie
22 February 2008 20:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:34
SCHIPHOL – De provincie Noord Holland kondigde deze week aan extra maatregelen te nemen om de overlast van ganzen rond de luchthaven Schiphol aan te pakken. Het aantal ganzen neemt in rap tempo toe en dat kan tot risico’s leiden voor de vliegveiligheid. B
SCHIPHOL – De provincie Noord Holland kondigde deze week aan extra maatregelen te nemen om de overlast van ganzen rond de luchthaven Schiphol aan te pakken. Het aantal ganzen neemt in rap tempo toe en dat kan tot risico’s leiden voor de vliegveiligheid. B

Het waait stevig deze middag. Binnenkomende vliegtuigen moeten moeite doen om recht voor de Buitenveldertbaan te komen. Vanaf de spottersplaats naast de McDonald’s is er geen gans te zien. Wel kraaien die zich te goed doen aan restanten Franse frietjes.Vogels zijn een probleem voor de luchthaven. Opgezogen in de motor kan een zwerm vogels grote schade aanrichten. De provincie Noord-Holland kondigde deze week aan extra maatregelen te nemen om de overlast van ganzen rond de luchthaven Schiphol aan te pakken. Het aantal ganzen neemt in rap tempo toe en dat kan tot risico’s leiden voor de vliegveiligheid.

De luchthaven trok vorig jaar aan de bel over het sterk gestegen aantal ganzen in de regio. Binnen 10 kilometer van Schiphol bevinden zicht naar schatting 10.000 ganzen. De provincie had al een ontheffing verleend op de Flora en Faunawet aan Schiphol waarbij in een straal van 6 kilometer vogels mogen worden geweerd. Deze ontheffing wordt nu uitgebreid naar 10 kilometer voor de bestrijding van de grauwe gans.

Vaarten en plassen vallen ook onder de maatregel. In een waterplas langs de A9 net voor Amstelveen miegelt het van de ganzen. Het gebied is een eldorado voor de beesten. Jaarlijks komen tussen de 1,5 en de 2 miljoen ganzen vanuit het noorden naar Nederland om te overwinteren.

Niet alleen mogen ganzen rond Schiphol worden gevangen en afgeschoten, er mogen bijvoorbeeld ook eieren worden doorgeprikt of ingesmeerd met maiskiemolie. Daarnaast willen de provincie Noord-Holland en Schiphol afspraken maken met de omliggende boeren over het zo snel mogelijk verwerken van oogstresten.

Hoewel er nog geen ongelukken zijn gebeurd, zijn de maatregelen nodig, zegt een woordvoerster van Schiphol. „Als een gans in de motor komt, kan deze ervoor zorgen dat de motor uitvalt. We namen altijd al maatregelen tegen vogels, maar die hebben niet geholpen tegen de ganzen.”

Vogelbescherming Nederland begrijpt de maatregel. De veiligheid van de passagier gaat boven het leven van de ganzen. De stichting Faunabescherming reageert furieus op de plannen. „Dan kun je net zo goed zeggen dat je tegen elke vorm van dierlijk leven bent in de buurt van een vliegveld”, vindt bestuurslid Rita Stockmann.

In 2007 zijn er op Schiphol vijf botsingen geweest tussen vliegtuigen en ganzen. In juli moest een vliegtuig drie dagen aan de grond blijven nadat het schade had opgelopen die door een gans was veroorzaakt. In 2006 was nog geen sprake van dergelijke incidenten.

Een vogelaanvaring wordt toegerekend aan Schiphol wanneer de botsing plaatsvindt onder de 200 voet (70 meter) bij een landing of tot 500 voet (160 meter) bij een start. Volgens internationale normen mag er vier keer op iedere 10.000 vluchten een vogelaanvaring plaatsvinden.

De Partij voor de Dieren stelt dat Schiphol veel ganzen aantrekt omdat er zo veel grasvelden op en rond het luchthaventerrein te vinden zijn. Als Schiphol meer asfalt en minder groen kent, strijken de vogels minder vaak op de luchthaven neer.

Terwijl rond de nationale luchthaven de kleine vogel dus moet wijken voor de grote, krijgen boeren elders in het land juist een vergoeding voor de ganzen die op hun land neerstrijken. Althans, dat stelt het Interprovinciaal Overleg (IPO) voor aan het ministerie van Landbouw.

Boeren zouden een volledige, marktconforme vergoeding moeten ontvangen voor de schade die ze lijden aan hun gewassen door de opvang van ganzen op hun land. Het voorstel moet de komende maanden worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

In het voorstel vergoeden de provincies de gederfde inkomsten door de opvang van ganzen. Tot nu toe krijgen agrariërs de geleden schade slechts voor een deel vergoed. De provincies hebben met minister Verburg van Landbouw afgesproken dat 65.000 hectare landbouwgrond als foerageergebied geldt.

Binnen deze landerijen mogen ganzen dus niet afgeschoten of verjaagd worden. De nieuwe regeling is bedoeld voor boeren van wie de percelen binnen deze gebieden liggen.

Het ministerie van Landbouw heeft 13 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de boeren die deze foerageerterreinen beheren. Van de 80.000 agrariërs in Nederland hebben er zich 2300 voor de vergoeding aangemeld. De bedrijven die niet aan de regeling meedoen maar wel binnen de gebieden liggen, kunnen bij het faunafonds een schadevergoeding aanvragen.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vindt het een goed plan, maar wijst erop dat het aantal ganzen in Nederland flink toeneemt. Het aantal kolganzen ligt bijvoorbeeld 20 procent hoger dan in 2007. Sinds 2001 is het aantal ganzen zelfs verdubbeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer