Binnenland

Inval van AID bij visbedrijven Urk

URK - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft de afgelopen dagen in Urk 180 ton vis in beslag genomen in het kader van een onderzoek naar visfraude. Het ministerie van Landbouw heeft dit donderdag bekendgemaakt.

Redactie economie
22 February 2008 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:34
De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft de afgelopen dagen in Urk 180 ton vis in beslag genomen in het kader van een onderzoek naar visfraude. Foto ANP
De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft de afgelopen dagen in Urk 180 ton vis in beslag genomen in het kader van een onderzoek naar visfraude. Foto ANP

De AID verrichtte woensdag en donderdag op acht locaties in Urk doorzoekingen bij handels- en visverwerkende bedrijven. Zo werd onder andere de administratie van het diepvriesopslagbedrijf Coldstore in beslag genomen.Justitie verdenkt meerdere bedrijven van fraude. Zij zouden de vissoort yellowfin sole uit Azië verwerken en vervolgens verkopen als schol. De bedrijven halen hiermee economisch voordeel omdat schol veel duurder is.

Yellowfin sole is in Nederland ook bekend als Japanse schar. De vis wordt gevangen in de Beringzee, tot visfilet verwerkt in China en vervolgens diepgevroren naar Urk getransporteerd. Deze importvis is goedkoop omdat de handel in Amerikaanse dollars wordt afgerekend. De koers van de dollar staat op dit moment historisch laag.

Door de yellowfin sole te verkopen als schol -het zogenaamde omkatten- kunnen bedrijven flinke voordelen behalen. Justitie wil dit onderzoeken. De doorzoekingen deze week gebeurden in zes bedrijfspanden en twee woningen. Behalve de vis nam de AID ook een grote hoeveelheid administratie in beslag.

Vrijwel alle vishandelaren zijn aangesloten bij de Vereniging Visgroothandelaren Urk. Een woordvoerder zei vanmorgen desgevraagd in reactie op de inval „dat we onze leden altijd op het hart drukken om datgene te verkopen dat je zegt dat je verkoopt.”

In oktober vorig jaar werden enkele vishandelaren en de directie van de Urker visafslag wegens fraude door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen en geldboetes. In deze zaak werd onder meer schol als schar verkocht.

Burgemeester J. Kroon van Urk is niet verrast dat de vishandel in zijn dorp opnieuw onder het vergrootglas ligt. „Iedere vis die in Europa wordt verhandeld heeft wel iets met Urk te maken. Als het niet goed is kom je dus algauw hier uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer