Boom planten tegen klimaatsverandering
BIDDINGHUIZEN - „Een symbolische actie”, zo noemt Natuurmonumenten de aanplant van een klimaatbos van vijftig voetbalvelden groot in Biddinghuizen. Donderdag plantte voorzitter Veerman de eerste boom. „Door mensen bewust te maken van hun energiegebruik kunnen we de klimaatsverandering misschien keren.”
De plek waar het klimaatbos moet verrijzen is nu nog een kale zandvlakte. Her en der steekt er een klein takje uit de grond. Een snijdende wind bezorgt de bezoekers koude handen en een rode neus. Veerman lijkt de kou niet te deren. Ingepakt in een wollen jas en ruitjessjaal steekt hij enthousiast zijn schop in de grond.Samen met boswachter Age Boonstra, ontwerper van het klimaatbos, en tv-presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink plant hij de eerste boom. Voor de twee presentatoren valt het klusje niet mee. „Nu zien jullie pas hoe zwaar boeren het hebben”, grapt de oud-minister, die zelf ook boer is.
Het klimaatbos is een symbolische actie waarmee Natuurmonumenten mensen bewust wil maken van het belang van bomen voor het milieu. In het bos verrijzen de komende week 60.000 bomen en 20.000 struiken, aangeplant door particulieren en bedrijven.
Veerman: „Al Gore riep mensen in zijn documentaire op om een boom te planten. Bomen halen CO(in2( uit de lucht en geven er zuurstof voor terug. Wij bieden mensen nu die kans: zij planten een boom, wij verzorgen de grond, het groen en het duurzaam beheer. Het bos staat dus symbool voor de noodzaak om zelf in actie te komen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.”
Geen beuk
Veerman is doordrongen van de noodzaak van de actie. „Klimaatverandering is een feit. De afgelopen honderd jaar is de temperatuur in Nederland met 1 graad gestegen. Dat lijkt niet veel, maar voor veel planten- en dierensoorten maakt dat een groot verschil. Om een voorbeeld te noemen: Als de aarde nog 1 graad warmer wordt, is de beuk er niet meer.”
Ook zijn eigen omgeving herinnert Veerman eraan dat de aarde opwarmt. „De toverhazelaar staat al in bloei, een voorbode dat de lente er aan komt. De koolmezen zijn nu al druk in de weer om een nest te bouwen. Vijftien jaar geleden was dat nog ondenkbaar op dit tijdstip.”
Door middel van de actie wil de voorzitter mensen oproepen om na te denken over hun energiegebruik. „Mensen moeten zich bewust zijn van wat ze doen. Als je in de auto stapt, is het goed om te bedenken: is dit wel nodig? Door met z’n allen energiezuiniger te leven en de CO(in2( uitstoot te beperken, kunnen we de klimaatsverandering misschien keren.”
Het klimaatbos krijgt de vorm van een hart. Veerman: „Wij hebben hart voor natuur.” Door de diversiteit aan boomsoorten en struiken worden de contouren zichtbaar van een deel van Nederland. Een gedeelte van het bos wordt het zogenaamde warme woud. Daar komen bomen die door de opwarming van de aarde in de toekomst in Nederland zouden kunnen voorkomen, zoals de grauwe abeel, de liguster en walnoot. In het overige gedeelte van het bos komen bomen die van oudsher het Nederlandse landschap sieren, zoals eiken, sleedoorns en elzen.
Klimaatneutrale hut
Midden in het bos staat een blokhut waar de komende week prominente gasten ”klimaatneutraal” zullen verblijven. Dit klimaathuis geeft geen CO(in2(-uitstoot. Windturbines en zonnepanelen verzorgen de energievoorziening voor deze hut.
De belangstelling voor het bos is groot. Nog voor de eerste boom de grond in ging, waren al meer dan 20.000 bomen verkocht, de meeste daarvan aan bedrijven. Als alle bomen verkocht zijn, heeft Natuurmonumenten de 1,5 miljoen euro terugverdiend: de prijs van het project. Vanaf morgen kan het publiek een boom planten.
Een boom kost 25 euro, voor het laten planten van een struik betaalt de bezoeker 10 euro. Naar verwachting hebben de bomen tien jaar nodig om tot een volwaardig bos uit te groeien. Prinses Máxima begraaft donderdag tekeningen en opstellen in het klimaatbos. De prinses krijgt daarbij assistentie van kinderen die de tekeningen en opstellen hebben gemaakt. De werkjes zullen in zogenoemde tijdscapsules worden begraven en moeten over 25 jaar in het bijzijn van de dan volwassen kinderen weer worden opgegraven.