Buitenland

Massaal protest onder Serven

BELGRADO (ANP/AFP/DPA/RTR) – In het centrum van de Servische hoofdstad Belgrado zijn donderdag ongeveer 200.000 mensen samengekomen om te demonstreren tegen de afscheiding van de Zuid–Servische provincie Kosovo. Aan de grens tussen Kosovo en de rest van Servië raakten donderdag honderden Servische betogers slaags met de Kosovaarse politie en de internationale vredesmacht KFOR.

21 February 2008 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:33
BELGRADO - Aan de grens tussen Kosovo en de rest van Servië raakten donderdag honderden Servische betogers slaags met de Kosovaarse politie en de internationale vredesmacht KFOR. Foto EPA
BELGRADO - Aan de grens tussen Kosovo en de rest van Servië raakten donderdag honderden Servische betogers slaags met de Kosovaarse politie en de internationale vredesmacht KFOR. Foto EPA

„Kosovo is Servisch en zal het altijd blijven!" zei premier Vojislav Kostunica in een emotionele toespraak tijdens de betoging in Belgrado, waarvoor hij veel applaus kreeg van de menigte, die met vlaggen zwaaide en spandoeken droeg met teksten als „Kosovo is het hart van Servië" en „Wij geven Kosovo niet weg!".De regering had de deelnemers gevraagd er vooral een vreedzame betoging van te maken tegen de afscheiding van Kosovo. De voornamelijk door etnische Albanezen bewoonde Zuid–Servische provincie riep zondag eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De betogers beschouwen de door veel westerse landen gesteunde afscheiding als een illegale daad. Hun woede richt zich vooral op de Verenigde Staten, de in hun ogen grootste voorvechter van een onafhankelijk Kosovo. Nederland heeft nog geen besluit genomen over de erkenning van Kosovo. De Servische politie gaf donderdag extra bescherming aan ambassades van landen die Kosovo al hebben erkend.

„Arbeiders, boeren, ambtenaren, iedereen", is door de organisatoren opgeroepen deel te nemen aan de mars. Het openbaar vervoer was gratis om zoveel mogelijk mensen naar de hoofdstad te krijgen. De bijeenkomst eindigt met een gebed bij de St. Sava Kerk.

Ook elders in Servië zijn grote solidariteitsbijeenkomsten georganiseerd. In buurland Bosnië protesteerden in Banja Luka, de hoofdstad van de Servische entiteit, duizend mensen. In Republika Srpska gaan stemmen op dat de autonome republiek zich moet mogen afscheiden van Bosnië, als Kosovo zich mag afscheiden van Servië.

Aan de grens tussen Kosovo en de rest van Servië kwam het voor de tweede achtereenvolgende dag tot incidenten. Honderden Servische demonstranten, overwegend reservisten, raakten aan de grensovergang Merdare slaags met de politie van Kosovo en Tsjechische militairen van KFOR. Dinsdag staken boze Serviërs controleposten aan de grens in brand uit woede over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Kosovo staat niet meer onder daadwerkelijk gezag van Belgrado sinds de NAVO–luchtaanvallen van 1999 op het toenmalige Joegoslavië. Maar Belgrado beschouwt Kosovo als het historische middeleeuwse hart van de Servische natiestaat. Inmiddels vormen Albanezen er een ruime meerderheid, maar in Servische ogen zijn de etnische Albanezen relatieve nieuwkomers en geeft hun aanwezigheid geen recht op afscheiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer