Binnenland

Moordenaar Sévèke: Geen uitstel van betaling

ARNHEM - „De film loopt ten einde. Geen happy end dus. Er is geen uitstel van betaling meer. Ik hou mij aan mijn afspraken. Iedereen die mij tot in het diepst van mijn ziel heeft gekrenkt, krijgt de rekening gepresenteerd.”

J. Visscher
21 February 2008 14:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:33
ARNHEM - Rechtbanktekening van Martinus T. voor de rechtbank in Arnhem woensdag. Foto ANP
ARNHEM - Rechtbanktekening van Martinus T. voor de rechtbank in Arnhem woensdag. Foto ANP

Die woorden schreef Marcel T., moordenaar van Louis Sévèke, in zijn autobiografie. Op 15 november 2005 voegde Marcel T. de daad bij het woord. In Nijmegen schoot hij de linkse activist van enkele meters afstand dood.In de zomer van 2005 rijpte het plan van Marcel T. om wraak te nemen op zijn voormalige links-extremistische vrienden uit Nijmegen. Het zat hem naar eigen zeggen dwars dat de links-radicalen hem ervan verdachten dat hij een infiltrant was van de inlichtingendiensten. Hij zon op vergelding. „Je krijgt bezoek op de dag van de afrekening”, noteerde hij in zijn geschrift.

De verdachte beweert dat hij in 2005 aan het eind van zijn latijn was. „Ik had niets te winnen en niets te verliezen. Het ging relationeel en financieel niet goed.” T. zegt te zijn afgewezen door een meisje uit Antwerpen op wie hij verliefd was. „Het is niet gelopen zoals ik had gewild.”

Verder voelde T. zich opgelicht door mensen uit de Nijmeegse krakerswereld, omdat hij naar eigen zeggen in een vroeger conflict 12.000 gulden aan zijn neus zag voorbij gaan. „Dat was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen”, aldus T. donderdag.

T. had het gemunt op Sévèke, omdat die een „sleutelrol” vervulde in het geldconflict en omdat die „een van de belangrijkste mensen is uit de krakerswereld”, zo verklaarde de verdachte donderdag op vragen van de rechtbank.

In de zomer van 2005 nam Marcel T. onder de schuilnaam Edmund Dantes per email contact op met Sévèke, vanuit internetcafés in Antwerpen. In een van de mailtjes stond dat de verdachte „schoon schip” zou maken. Donderdag zei T. dat hij de mails verstuurde om achter de verblijfplaats van Sévèke te komen.

Een dag voor de moord nam T. een hotel in Tilburg. Daar laadde hij zijn in 2004 aangeschafte jachtgeweer. Van het wapen zaagde hij de loop af, om het in zijn sporttas te laten passen. Hij stopte tien patronen in het jachtgeweer. „Voor de zekerheid.” Ook nam T. een zwarte jas en een muts mee, ter camouflage.

In Nijmegen zocht Marcel T. in diverse gelegenheden naar mensen uit de krakerswereld. Bij een krakersbolwerk kreeg hij Sévèke in het oog. T. liep een rondje en kwam zijn doelwit na een kwartier weer tegen. „We keken elkaar aan. Hij had geen blik van herkenning in zijn ogen”, zo verklaarde Marcel T. bij de politie.

Net nadat de twee mannen elkaar hadden gepasseerd, draaide T. zich om en schoot hij Sévèke op enkele meters afstand in de rug. De man zakte schreeuwend in elkaar. Daarna vuurde T. nog een keer, nu van een afstand van amper anderhalve meter. Onderzoek wijst uit dat Sévèke boven in zijn rug en boven in zijn borst is geschoten.

Opvallend is dat een omwonende de liquidatie van zeer nabij meemaakte. Deze getuige dacht aanvankelijk dat er sprake was van vuurwerk en van een grap. Toen deze getuige naar de in elkaar gezakte Sévèke liep, zag hij hoe Marcel T. de tweede keer vuurde. De getuige signaleerde bij de schutter „geen enkel moment van paniek of gehaastheid.”

De ogenschijnlijk emotieloze en beheerste Marcel T. reageerde donderdag hoegenaamd niet op deze verklaring van de getuige. „Ik heb er niks op te zeggen.”

Opvallend is ook dat Marcel T., toen hij rustig wegliep van de plaats van de moord, vier mensen heeft geadviseerd om de politie te bellen. Hij maakte met zijn hand een ’belgebaar’ en zei: „Er is iemand neergeschoten. Bel de politie.”

Een dag na de moord pleegde T. een bankoverval, ditmaal bij de ABN Amro in Leiden. Hij maakte 8500 euro buit. „Het was uit financiële nood”, verklaarde de verdachte woensdag. Tussen 1999 en 2006 pleegde T. een zestal bankovervallen.

Een zus van Sévèke las in de rechtszaal een slachtofferverklaring voor, waarin ze aangeeft hoezeer de moord op Louis haar leven heeft ontwricht. „Hij was voor mij een maatje. Hij is absoluut onvervangbaar”, zei de geëmotioneerde vrouw. „Met hem kon ik de slappe lach hebben, maar die heb ik sinds zijn dood niet meer gehad.”

De zus sprak haar afschuw uit over de daad voor Marcel T. „Hij heeft zichzelf op een vervloekte manier gedrongen in andermans leven. Ik wil hem op afstand houden. Acceptatie van de dood van Louis zal er nooit komen. De gevolgen zijn niet te overzien.”

Vrijdag komen gedragsrapportages over Marcel T. aan bod. Dan zal de officier van justitie een eis formuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer