Sommigen wonen riant in kloosters
ZANDVOORT - Minister Donner van Sociale Zaken maakt zich zorgen om de afvlakkende instroom van Oost-Europeanen; slechte huisvesting is er een belangrijke oorzaak van. Zien uitzendorganisaties daar in de praktijk wat van terug? En hoe zit het met de huisvesting waarin zij voorzien?
Directeur Dennis Wesselink van Kennemerland Uitzendorganisatie in Zandvoort was woensdag zelf aanwezig op de bijeenkomst in het Noord-Hollandse Zwaagdijk waar Donner zijn zorgen uitte. In de praktijk ziet Wesselink geen afname van het aantal Oost-Europeanen. „We bestaan zes jaar en hebben in Polen goede kanalen om werknemers te vinden. Wel zien we dat ze minder snel akkoord gaan met hun salaris.”Wesselink verwacht wel dat het aantal Polen binnen nu en twee jaar zal afnemen. „Het aantal banen in Polen groeit sterk. Als de lonen daar omhooggaan, komen minder mensen naar Nederland. We moeten dan op zoek naar werknemers in andere gebieden in Polen, waar de lonen dan nog laag zijn.”
Een van de oorzaken van de afvlakkende instroom van Oost-Europeanen is slechte huisvesting in Nederland, aldus Donner gisteren. Wesselink biedt zelf geen slechte huisvesting. „Problemen doen zich met name voor bij malafide uitzendbureaus, die niet gecertificeerd zijn. Zo zijn er tuinbouwers die Polen in caravans houden.”
De 400 Polen die Kennemerland Uitzendorganisatie aan het werk heeft, wonen vooral in pensions en hotels. „Om in de zomer problemen te voorkomen, zijn we nu al bezig huisvesting te regelen. Daardoor hebben we eerder met leegstand dan met een tekort aan huisvesting te maken”, aldus Wesselink.
De eigenaar van de Zandvoortse uitzendorganisatie is geen voorstander van het huisvesten van buitenlands personeel in asielzoekerscentra, een mogelijkheid waar woensdag op werd gewezen. „Het is politiek gezien moeilijk te verkopen dat veel mensen lang op de wachtlijst staan voor woonruimte en dat voor Polen snel een locatie voorhanden is. Wel zouden locaties kunnen worden geregeld voor meerdere doelgroepen: Oost-Europeanen, studenten en andere woningzoekenden.”
Uitzendorganisatie SBA Euro, die is gespecialiseerd in het uitzenden van Poolse en Tsjechische medewerkers, merkt evenmin een afname van het aantal Oost-Europeanen dat in Nederland werkt. „Het aantal uitzendkrachten neemt zelfs toe”, aldus een woordvoerster van het in Tilburg gevestigde bureau.
De 900 uitzendkrachten die voor SBA Euro werken, wonen voornamelijk in oude kloosters. „Ook huisvesten we werknemers in huizen en hotels.” Caravans gebruikt SBA Euro zelden. „Misschien in de zomer, als het heel druk is, maar niet het hele jaar door.”
Problemen met huisvesting ondervindt de uitzendorganisatie nauwelijks. „We hebben een speciale afdeling voor klachten van uitzendkrachten. Als ze al komen, gaan ze over het delen van een kamer met iemand met wie ze dat niet willen; maar dat is snel opgelost.”
De woordvoerster van SBA Euro is geen tegenstander van het huisvesten van werknemers in oude asielzoekerscentra. „Wel zullen we dan eerst goed kijken hoe ze eruitzien. Als de locatie goed is, vind ik het geen probleem.”
Uitzendbureau Mc Do-it uit het Gelderse Heteren heeft 500 mensen aan het werk, waarvan het grootste deel Polen. „We zijn drukker dan vorig jaar”, aldus woordvoerder Schaminee.
Mc Do-it huisvest uitzendkrachten alleen in woonhuizen. Schaminee: „In het Westland is de huisvesting slecht. Daar wonen Polen in bouwvallige gelegenheden. We worden eens per halfjaar gecontroleerd op onder andere huisvesting. Een bedrijf moet goed zijn best doen om een gecertificeerde uitzendorganisatie te zijn. In het Westland zijn veel uitzendbureaus niet aangesloten bij een keurmerk en worden dus niet gecontroleerd.”
De minister scheert alle uitzendorganisaties die Polen aan het werk hebben over één kam, aldus Schaminee. „Als ze in het Westland niet goed met huisvesting omgaan, betekent dat niet dat dat overal zo is. Zo ontstaat er een slecht beeld van de uitzendbranche, wat slecht is voor ons imago.”