Europarlement bijna zonder werk
STRAATSBURG (ANP) – De bijna achthonderd leden van het Europees Parlement hebben de laatste tijd amper wetsvoorstellen te bespreken. Woensdag stemden de leden slechts over een enkel voorstel: de EU-eisen voor statistische informatie over inwoners en woningen. Verder doet het parlement vooral oproepen en vrijblijvende adviezen.
„Het is deze week wel bijzonder dramatisch", erkent Maaten, fractieleider van de VVD. „We zijn gevangenen van het EU-verdrag. Dat bepaalt nu eenmaal dat we elke maand moeten vergaderen. Maar eigenlijk is het momenteel niet nodig".De tamelijk lege agenda komt mede doordat Brussel geen grote voorstellen meer durfde te doen nadat Nederlanders en Fransen in 2005 de ontwerpgrondwet van de EU afwezen, meent Maaten. „En bovendien levert deze Europese Commissie onder voorzitter Barroso gewoon weinig voorstellen af".
De VVD’er vindt dat het parlement de aandacht moet verleggen van nieuwe wetten naar controle op de uitvoering van regels.
PvdA’er Wiersma vindt ook dat het parlement zich moet gaan beraden over de organisatie. „We moeten misschien eerder spreken over voorstellen van de Europese Commissie. Plannen blijven daar te lang hangen", vindt Wiersma, vicevoorzitter van de 215 leden tellende socialistische fractie in het Europees Parlement. „Maar het blijft nu eenmaal een Europese Commissie die slechts op de keuken past".
Volgens sommigen is het lagere tempo juist goed. SP’er Meijer is geen voorstander van een eindeloze stroom aan EU-wetgeving. „Als het minder kan, is dat prima. Maar volgens mij is de stroom nog lang niet opgedroogd".
VVD’er Maaten: „Normaal klagen we dat er te veel EU-regels komen. Nu komen er minder. Dat is niet per se slecht. Maar ik wacht al te lang op een wetsvoorstel over grensoverschrijdende gezondheidszorg".
Het lagere tempo van de EU-wetgevingsmachine is enkele maanden geleden ingezet. De verwachting is dat de werkdruk heel 2008 zo laag blijft. Maaten: „Over anderhalf jaar zijn de Europese verkiezingen. De merkwaardige gewoonte is hier dan om het rustiger aan te doen, anders dan in de Tweede Kamer".
In 2009 zou het parlement weer op gang kunnen komen. Als de EU-landen het nieuwe EU-verdrag aannemen, krijgt het parlement namelijk zeggenschap over Brusselse voorstellen voor justitie, landbouw en visserij. Logisch dat veel parlementsleden reikhalzend uitkijken naar dat moment.