Binnenland

Zetten mag meepraten over komst tbs-kliniek

ZETTEN - De directie van de OG Heldringstichting in Zetten in de Betuwe gaat omwonenden, politie en gemeente betrekken bij de realisatie van een kliniek voor jeugd-tbs. In Zetten zullen vanaf 2010 zestig jongeren met een strafrechtmaatregel en zestig jongeren met een tbs-maatregel worden ondergebracht.

Regioredactie
20 February 2008 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

De directie stelt de regioraad in omdat zij de veiligheid van de omwonenden van de jeugdkliniek wil waarborgen, aldus een verklaring. In de OG Heldringstichting worden al tientallen jaren jongeren met ernstige gedragsproblemen gehuisvest en behandeld. Grote problemen hebben zich in de omgeving nog nooit voorgedaan, maar de directie kan zich voorstellen dat de regio meer bezwaren heeft tegen de komst van een tbs-kliniek voor jongeren midden in het dorp.De OG Heldringstichting gaat de Lingeburght, zoals de nieuwe kliniek gaat heten, samen met forensisch psychiatrisch centrum De Rooyse Wissel uit het Limburgse Venray opzetten. De Lingeburght gaat onder meer een veiligheidsconvenant sluiten met de gemeente Overbetuwe, waar Zetten bij hoort.

Voor het opstellen van dat convenant trekt de directie een externe deskundige aan, die ook met omwonenden en andere betrokkenen gaat praten. Tevens komt er een telefoonnummer waarop mensen 24 uur per dag terechtkunnen met zorgen of klachten.

De Lingeburght wordt een streng gesloten kliniek voor jongeren onder de 18 jaar die een ernstig misdrijf hebben begaan. Soms legt de rechter die kinderen een Plaats in een Inrichting voor Jeugdigen (pij-maatregel) op, die maximaal zes jaar kan duren. Omdat zo’n maatregel voor sommige jongeren niet geschikt is, wordt ook steeds vaker jeugd-tbs opgelegd, dat in principe geen einddatum kent.

Vorig jaar bleek dat jeugdige tbs’ers veel vaker de benen nemen dan volwassenen in een tbs-omgeving. De directie van de Lingeburght garandeert dat er maximaal drie jongeren tegelijk onder begeleiding op verlof in het dorp zullen komen. „En zo’n boodschapje doen is voor hen geen vrije tijd, maar hard werken en leren om weer gewoon met de maatschappij om te gaan”, aldus de verklaring. De directie van de Lingeburght sluit echter niet uit dat de tbs’ers onhebbelijk kunnen doen tegen winkelpersoneel.

Bewoners van het Betuwse dorp tonen zich van meet af aan bezorgd over de komst van de kliniek. De Vereniging Veilige Leefomgeving Zetten, een actieclub die de bouw van de kliniek koste wat het kost wil verijdelen, zegt dat de kliniek, in tegenstelling tot wat de gemeente beweert, geen logisch vervolg is op de huidige OG Heldringstichting. Er komen nu mensen met een crimineel verleden naar het dorp, terwijl het in de huidige situatie vooral gaat om mensen met een problematische jeugd: slachtoffers van seksueel misbruik of lichamelijke en geestelijke mishandeling. Dat de tbs’ers ook nog eens door het dorp gaan lopen, is voor velen een stapje te ver.

Wethouder Mooij van de gemeente begrijpt de reacties goed, maar volgens hem is er geen reden tot zorg. De angst komt volgens hem voort uit onwetendheid: „Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van tbs’ers. Daaruit blijkt dat de kans dat een tbs’er vlucht uiterst nihil is. Als hij al vlucht, gaat hij bovendien echt niet in zijn eigen dorp rondhangen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer