’Economische hervormingen in Cuba nu mogelijk’
De economische situatie van het centraal geleide Cuba is al jaren zeer slecht. Het land vertrouwde jarenlang op hulp van de Sowjet-Unie en had na het wegvallen daarvan na 1990 grote moeite om nieuwe bronnen aan te boren om te overleven. De Verenigde Staten handhaven al tientallen jaren een handelsboycot tegen Cuba.
Het eiland overleeft op de gulle giften van het bevriende olierijke Venezuela en veel mensen houden het hoofd boven water met geld van familieleden in het buitenland. De laatste jaren brengt de van staatswege ontwikkelde en geleide toeristische industrie meer geld in het laatje.Het is mogelijk dat de nieuwe leider, die overigens pas komende zondag door het parlement zal worden aangewezen, kiest voor het ’Chinese model’. In de economie wordt dan meer marktwerking toegestaan, terwijl de communistische partij de politieke leiding strak in eigen handen blijft houden. China is de afgelopen jaren een steeds belangrijkere bron van hulp en handel geworden voor het elf miljoen inwoners tellende Cuba.
Raul Castro, de jongere broer van Fidel die diens taken als president al sinds 2006 waarnam, zou meer dan zijn broer geneigd zijn tot het doorvoeren van kleine veranderingen. „Raul Castro is volgens sommigen een pragmaticus die veel meer open staat voor marktgerichte hervormingen dan Fidel", aldus Cuba–deskundige Carmel Mesa–Lago van de universiteit van Pittsburgh. Het is overigens onzeker of Raul ook als opvolger van Fidel wordt gekozen.
Het afgelopen anderhalf jaar met Raul als plaatsvervanger meenden ’Havana–watchers’ al lichte versoepelingen in het economisch denken van Cuba te bespeuren. Zo zou voor het eerst sinds 1960 het idee zijn opgeworpen om boeren extra (privé–)land te geven.
Behalve Raul Castro, wordt ook Carlos Lage, de huidige vice–president, genoemd als mogelijke opvolger van Fidel. Lage was de architect van enkele economische hervormingen in de jaren negentig, die Fidel in 2003 weer gedeeltelijk terugdraaide. Hij zou nu in de positie kunnen komen meer hervormingen door te voeren.
Analisten verwachten in ieder geval geen plotselinge grote veranderingen. Fidel zal naar verwachting op de achtergrond aanzienlijke invloed blijven uitoefenen en de communistische kaders zullen niet snel geneigd zijn om snelle hervormingen na te streven.
MIAMI/WASHINGTON (ANP/AFP) – Cuba stevent met het aangekondigde vertrek van Fidel Castro niet alleen af op ongewisse politieke tijden. Ook de economische koers zal mogelijk worden aangepast. Dat denken verscheidene Amerikaanse deskundigen die zich bezighouden met de economische ontwikkelingen in de communistische staat.