Graafstroom kraakt MER gasstation Wijngaarden
BLESKENSGRAAF - De gemeenteraad van Graafstroom heeft maandagavond geen spaan heel gelaten van de milieueffectrapportage (MER) die de Gasunie maakte voor een groot gascompressiestation in Wijngaarden.
Alle fracties leverden kritiek op de MER en gingen akkoord met het voorstel van het college om het rapport niet te aanvaarden. Dat betekent dat de Gasunie haar huiswerk over moet doen en de MER moet aanpassen.De Gasunie maakte de MER omdat zij in Wijngaarden een groot gascompressiestation wil aanleggen.
Woordvoerder M. Bosman benadrukte dat de Gasunie zo’n 15.000 manuren in het rapport heeft gestoken, dat een paar duizend pagina’s telt. „We begrijpen dat u er niet om zit te springen, maar we kunnen niet om Graafstroom heen. De locatie bij Wijngaarden is het meest geschikt voor de bouw van het station. Het gaat om het algemeen belang.”
Die visie werd bestreden door woordvoerder Den Ouden van de Vogelwacht. „Als we hier zo’n station toestaan, wordt straks de hele Alblasserwaard één groot industriegebied. Bovendien bivakkeren er in dit gebied zo’n 400 kleine zwanen. Dat is 1 tot 2 procent van de wereldpopulatie. College, u bent verplicht die te beschermen.”
Na de kritiek van de insprekers kwam er volop kritiek vanuit de Graafstroomse raad. Die vond dat de Gasunie het MER-rapport veel te gemakkelijk naar Wijngaarden had toegeschreven. Verder heeft het bedrijf te weinig oog gehad voor alternatieven, zijn nut en noodzaak van het station onvoldoende aangetoond en is er te weinig aandacht besteed aan de veiligheid. Bovenal is voorbijgegaan aan de specifieke positie van het Groene Hart.
„Er verrijst een 10 meter hoge muur rond het station, er komen pijpen van 15 tot 20 meter, zo’n station hoort niet thuis in het Groene Hart”, vond VVD’er C. de Knegt. „Inwoners en ondernemers mogen hier bijna niets. De bouw van dit station druist in tegen ons rechtvaardigheidsgevoel”, beaamde CDA-voorman D. A. Heijkoop. En PvdA’er J. de Kruik: „We zijn niet verliefd, we gaan niet trouwen, maar we praten wel over de huwelijksvoorwaarden. Dat is toch te gek voor woorden. Dat kan alleen in de politiek.” CU-voorman C. Boender wees erop dat woningbouw in het Groene Hart bijna onmogelijk is. „Zelfs een halve hectare is een probleem. Dan zouden we voor zo’n station 9 hectare moeten uittrekken.” Volgens SGP’er B. de Groot gaat de MER voornamelijk uit van economische motieven. „Er is heel makkelijk voor Wijngaarden gekozen. Naar de natuur is onvoldoende gekeken. Wij kiezen niet voor een gashaard, maar voor Wijngaard.”
Wanneer Gasunie en gemeente het oneens blijven, kan in het uiterste geval de rijksoverheid met een toewijzing de komst van het gascompressiestation dwingend opleggen.
Gasunie zet in op routenoord zuid
Regioredactie
APELDOORN – De Gasunie wil in de nabije toekomst de noord zuidroute van gasleidingen door Nederland uitbreiden. Daardoor zullen twee extra compressorstations moeten worden bijgebouwd.
Gasunie, een aardgasinfrastructuurbedrijf, heeft momenteel tien compressorstations met een gezamenlijk vermogen van meer dan 600 megawatt. Stations liggen onder meer in Ommen, Wieringermeer, Beverwijk, Ravenstein (Noord Brabant), Anna Paulowna (Noord Holland), Oldeboorn (Friesland), Spijk (Groningen), Alphen (Noord Brabant) en Zweekhorst (Gelderland).
Het bedrijf wil de twee nieuwe stations graag bouwen op de bestaande NAM locatie iets buiten het Groningse Midwolda en op de Gasunielocatie bij Wijngaarden.
Deze laatste plek vormt het kruispunt van de vier grote leidingen in Zuidwest Nederland. Het gaat om leidingen naar Noord Holland, naar de grote industriegebieden in de Randstad en Pernis, naar het Belgische Zelzate en naar de Betuwe.
Een compressorstation reguleert de transportdruk van het gas. De druk moet elke 100 kilometer worden verhoogd. Alleen zo kan het gas met voldoende druk bij de afnemers worden afgeleverd.
Elk station bestaat onder meer uit een aansluiting voor hoogspanning, gasfilters, elektromotoren en bewaking.