Kerk & religie

Lelystad krijgt herv. gemeente

In Lelystad wordt morgen bij notariële akte de ”hervormde gemeente te Lelystad” (in de Protestantse Kerk in Nederland) opgericht. Dat meldt scriba J. van der Klis van de hervormde pastoraatsgemeente Lelystad. Even daarvoor fuseren de huidige hervormde gemeente en de gereformeerde kerk tot de protestantse gemeente van Lelystad. De stichting van beide nieuwe gemeenten wordt in dezelfde notariële akte geregeld.

19 February 2008 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:33
LELYSTAD – In Lelystad wordt woensdag de ”hervormde gemeente te Lelystad” (in de Protestantse Kerk in Nederland) opgericht. De gemeente krijgt de beschikking over kerkgebouw ’t Lichtschip. Foto Dick Vos
LELYSTAD – In Lelystad wordt woensdag de ”hervormde gemeente te Lelystad” (in de Protestantse Kerk in Nederland) opgericht. De gemeente krijgt de beschikking over kerkgebouw ’t Lichtschip. Foto Dick Vos

„Met de oprichting van een zelfstandige hervormde gemeente van Gereformeerde Bondssignatuur komt voor de hervormd-gereformeerden een einde aan veertig jaar lang proberen een eigen plaats in Lelystad te krijgen”, meldt oud-ouderling A. J. van den Bergh. „In 1964 ben ik al betrokken geraakt bij dit streven naar een eigen plaats voor de bonders in de polder. Gereformeerde Bonders probeerden toen al, als kerkenraadsleden van de gefedereerde gemeente, aandacht te vragen voor de hervormd-gereformeerde prediking.”In de jaren tachtig werd door de bonders een hervormde evangelisatie opgericht die zondags avonddiensten ging beleggen in Lelystad. Van den Bergh: „Vervolgens hebben we na tien jaar evangelisatie weer een plan op tafel gelegd om toch te komen tot een eigen plaats binnen de gefedereerde gemeente. Maar ook toen lukte het niet.”

De problemen van de hervormd-gereformeerden in Lelystad kwamen ook de synodebesturen van de Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken in Nederland ter ore, zegt Van den Bergh. „In 1991 hebben we bezoek gehad van de beide moderamina, die zich ter plaatse op de hoogte kwamen stellen van de situatie. Met hulp van de landelijke kerken is toen een plan gemaakt om te komen tot de oprichting van een hervormde pastoraatsgemeente. Toen mochten we voor 50 procent een eigen predikant beroepen.”

Omdat de hervormde pastoraatsgemeente geen rechtspersoon was en dus op sommige terreinen niet slagvaardig was, werd geprobeerd te komen tot een buitengewone wijkgemeente onder de hervormde kerkorde. „Maar opnieuw mislukte het”, aldus Van den Bergh. „Toen in 2004 de PKN werd gevormd met een nieuwe kerkorde met ruimere mogelijkheden voor plaatselijke gemeenten, hebben we gezegd: Nu gaan we voor de oprichting van een eigen hervormde gemeente. Ik teken daarbij aan dat we die weg nimmer hebben gezocht. Natuurlijk zijn we blij dat dit nu kan, maar het is voor ons geen reden voor een feestje.”

Inmiddels heeft zowel de classis als de synode van de Protestantse Kerk de vorming van een hervormde gemeente naast een protestantse gemeente in Lelystad goedgekeurd. „Ik kan niet anders zeggen dan dat we van de landelijke kerk alle medewerking hebben gekregen. In de boedelscheiding die er nu komt tussen de protestantse gemeente en de hervormde gemeente is ons het kerkgebouw, ’t Lichtschip, een van de twee kerken van de hervormden en de gereformeerden in Lelystad, toegewezen.”

Inmiddels is ook in Dronten meer ruimte gekomen voor de Gereformeerde Bond. Van den Bergh: „Onze predikant, dr. J. Kommers, is voor 75 procent verbonden aan de hervormde gemeente in Lelystad en sinds kort ook voor 20 procent aan de gemeente in Dronten. Hij doet daar ook catechese en eens per maand wordt er door de Gereformeerde Bond een zondagavonddienst belegd.”

De hervormde gemeente in Lelystad telt 300 tot 350 kerkgangers. Op zondag 2 maart zullen afgevaardigden van de protestantse en de nieuwe hervormde gemeente elkaars diensten bijwonen. Beide gemeenten zullen elkaar een Statenbijbel overhandigen.

Onder de Hervormde Kerkorde was het niet mogelijk dat er in één plaats meer dan één zelfstandige gemeente was. In de Protestantse Kerk is dat wel mogelijk, omdat de protestantse kerkorde vier verschillende soorten gemeenten kent: protestantse gemeenten, hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en lutherse gemeenten.

Geref. gem. Terneuzen 50 jaar
De gereformeerde gemeente te Terneuzen bestond in april 2007 vijftig jaar. Zaterdag 1 maart wil de gemeente dit feit, tegelijk met drie ambtsjubilea, herdenken. Alle (oud-)leden, doopleden en belangstellenden worden uitgenodigd voor een bijeenkomst in de eigen kerk.

’s Middags zal ds. C. Harinck uit Kortgene spreken over verleden, heden en toekomst van de gemeente. Ds. M. J. van Gelder uit Middelburg zal spreken over de invulling van de verschillende kerkelijke ambten nu en in de toekomst. Hierna is er gelegenheid voor ontmoeting.

’s Avonds wordt er een jongerenbijeenkomst georganiseerd. Op deze avond spreekt ds. C. G. Vreugdenhil uit Vlissingen over ”De jeugd en de toekomst”. Hij zal ook in gesprek gaan met de jongeren.

Geref. gem. Hoofddorp 75 jaar
De gereformeerde gemeente te Hoofddorp bestond donderdag 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er morgenavond een herdenkingsdienst gehouden in het eigen kerkgebouw aan de Kruislaan 52. In deze dienst gaat ds. C. Neele uit Lisse voor. Na afloop van de dienst is er gelegenheid voor ontmoeting in verzorgingstehuis Horizon.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer