Politiek

Bos: In 2008 flinke groei economie

DEN HAAG - Vicepremier Bos verwacht ook voor dit jaar een „stevige economische groei.” Directeur C. Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) deelt zijn optimisme. Hij acht het „onvermijdelijk” dat de economie in 2008 harder groeit dan 1,75 procent.

Redactie politiek
15 February 2008 21:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

Bos maakte vrijdag na afloop van de ministerraadsvergadering bekend dat het EMU-saldo naar verwachting uitkomt op 0,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat is veel gunstiger dan hij eind vorig jaar nog verwachtte. De verbetering is voornamelijk te danken aan meevallers bij de belasting- en premie-inkomsten (1,6 miljard euro hoger) en bij de aardgasbaten. Bovendien heeft het kabinet een half miljard euro minder uitgegeven dan verwacht.De economie staat er goed voor, aldus Bos. „We kunnen een stootje hebben.” Hij doelde daarmee op de verwachte negatieve gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis en de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. „Elk gepraat over een recessie staat buiten de werkelijkheid.”

De bewindsman hoopt dat werknemers met het oog op de gunstige groei en de krappe arbeidsmarkt niet massaal meer loon gaan eisen. Het kabinet is vooralsnog niet van plan extra maatregelen te nemen om de inflatie binnen de perken te houden. Die is volgens Bos zo laag dat dat niet nodig is.

CPB-directeur Teulings is eveneens optimistisch over de economische groei in dit jaar. Hij noemde het vrijdag tijdens een debat in de Sociaal-Economische Raad (SER) „onvermijdelijk” dat de economie harder groeit dan 1,75 procent. Volgens Teulings overtreffen de groeicijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over vorig jaar bekend heeft gemaakt, de „verwachtingen van iedereen.” De economie is vorig jaar met 3,5 procent gegroeid, terwijl het CBS aanvankelijk uitging van 3 procent.

Directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank (DNB) stelde tijdens zijn introductiespeech als nieuw kroonlid in de SER dat er een overloopeffect is te verwachten van de hogere groei in 2007 naar 2008. Daardoor zou de groei „statistisch gezien” dit jaar op 1,9 procent kunnen uitkomen.

Teulings noemde geen cijfers, maar wees wel op „een buitengewoon dubbelzinnig en merkwaardig beeld” van de economie. Enerzijds heerst er onzekerheid over de wereldwijde economie door de kredietcrisis in de VS en de effecten daarvan op Nederland, anderzijds draait onze economie goed en wees ook hij op het overloopeffect van 2007 naar 2008.

DNB-directeur Brouwer vindt dat Nederland zich niet in de war moet laten brengen door geluiden over een financiële crisis. MKB-voorzitter Hermans waarschuwde desondanks dat het midden- en kleinbedrijf behoorlijk kan worden getroffen door zo’n crisis omdat de binnenlandse bestedingen en de export zullen teruglopen. Van banengroei zal dan geen sprake zijn. Het midden- en kleinbedrijf kan daardoor niet voldoende bijdragen aan de wens van het kabinet om 200.000 mensen extra aan het werk helpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer